Η εμφάνιση του Ζελένσκι στην ελληνική βουλή επισκιάστηκε και σχεδόν ακυρώθηκε το μήνυμα που ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό. Οι παρεμβάσεις δύο ακόμη Ουκρανών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ , που δείχνει ότι ελέγχει πλήρως τον Ουκρανό Πρόεδρο, προκάλεσαν καταιγίδα αντιδράσεων, πολιτική αναταραχή και εξελίχθηκε πλέον σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα. Η ελληνική βουλή που έζησε τον τρόμο της Χρυσής Αυγής και δόθηκε μεγάλος αγώνας εναντίον της, έβαλε στις θέσεις της με ευθύνη της κυβέρνησης, το διεθνώς γνωστό για τη βία και τον βρόμικο ρόλο στην Ουκρανία, το Τάγμα Αζόφ. Η αδυναμία διαχείρισης ακόμη και στοιχειωδών εκδηλώσεων επιβεβαιώνει τα σημάδια αποσύνθεσης του κυβερνητικού στρατοπέδου. Η καθολική καταδίκη της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του προέδρου της βουλής δίνει το στίγμα της αθλιότητας. Και όμως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ μίλησε για λάθος εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο χρεώνει ότι δικαιολογεί την ρωσική εισβολή, προφανώς για να θολώσει τα νερά, και αδειάζει τον πρόεδρο της βουλής. Η κρίση πανικού δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερο πανικό. Μια συγνώμη αρκούσε…
Ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του αμέσως μετά είπε ότι “η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός . Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή”. Σημειώνεται ότι , σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που έπαιζε το βίντεο με τον στρατιώτη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος. Επίσης αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25,ενώ δηλώσεις καταδίκης έκαναν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Σαμαράς και το ΚΙΝΑΛ, μετά την ξέπνοη δήλωση του Λοβέρδου που ουσιαστικά στήριξε την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να ζητήσει συγνώμη, προέβη σε μια δήλωση που προσβάλλει την λογική και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Ειδικότερα , η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου :
«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει». Ο Οικονόμου όμως είναι επιλογή του πρωθυπουργού, δεν είναι λάθος..
Ο πρόεδρος της βουλής διοχέτευσε στα ΜΜΕ την πληροφορία ότι πληροφορήθηκε την παρέμβαση των δύο Ουκρανών ναζί λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία Ζελένσκι. Και λοιπόν; ως πρόεδρος της βουλής είχε κάθε δικαίωμα να αρνηθεί και να ισχύσει ότι έχει συμφωνηθεί . Αλλά ο κύριος Τασούλας δεν νοιώθει ότι εκπροσωπεί ένα ιστορικό έθνος, αλλά μια μικρή Ελλάδα που δεν έχει ούτε την στοιχειώδη ισχύ και αξιοπρέπεια να επιβάλλει τους κανόνες της δημοκρατίας , τουλάχιστον στη βουλή των Ελλήνων…
Για την ιστορία ο Ζελένσκι επικαλέστηκε την ελληνική επανάσταση και το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” για να παραλληλίσει τον σημερινό αγώνα των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής και ζήτησε περισσότερη στήριξη.
Η υπόθεση αυτή δεν θα κλείσει καθόλου εύκολα, ούτε γρήγορα.