Δεν ήταν αρκετή φαίνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόσο με την αποστολή όπλων , όσο και με τη βάση της Αλεξανδρούπολης και έκανε το επόμενο βήμα στο κενό. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης γνωστός για την καθημερινή αδιάκοπη φλυαρία του, σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ιστότοπο thehill.com, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «αποσκοπούν στην ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν με εσωτερική αναταραχή». Να σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών οι ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε ακριβώς το αντίθετο. Η αλλοπρόσαλλη , όσο και επικίνδυνη δήλωση που εμπλέκει την Ελλάδα και στα εσωτερικά της Μόσχας, είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει επικίνδυνα τις ελληνορωσικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες. Ταυτόχρονα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας Στόλντεμπεργκ περιέγραψε ένα σκηνικό παγκοσμίου πολέμου με το ΝΑΤΟ να κυκλώνει όλο και πιο πολύ τη Ρωσία. Κάποιος να τους κρατήσει…
Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να έχει συναίσθηση των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια ολική εμπλοκή της χώρας μας, όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στα εσωτερικά της Ρωσίας, καθιστά όλο και πιο νεφελώδη την προοπτική ορθολογικής διαχείρισης της κρίσης. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική Γ. Κατρούγκαλου καταδίκασε οργισμένα την τοποθέτηση Βαρβιτσιώτη. Εμφορούμενος προφανώς από το δόγμα υποταγής του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα είναι το φυλάκιο της δύσης προς ανατολάς, έκανε ένα ακόμη βήμα με την προαναφερθείσα δήλωση. Η νοοτροπία της κυβέρνησης να προβάλλει ιδέες και θέσεις που δεν αποτελούν καν θέση καμίας κυβέρνησης και κανενός διεθνούς οργανισμού, τοποθετεί τη χώρα μας σαφώς σε θέση εχθρική από τη Μόσχα.
Η διεθνής ανωμαλία θα συνεχιστεί και ακόμη εντός των ΗΠΑ υπάρχουν έντονες κριτικές για τις ευθύνες και των δυτικών στην ουκρανική τραγωδία. Κανείς δεν αθωώνει τον Πούτιν και τη Ρωσία, αλλά πλέον πολλοί επιμερίζουν ευθύνες και στην Ουάσιγκτον και στο ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία γίνεται όλο και εριστική και πλησιάζει όλο και πιο επικίνδυνα την Ρωσία που έχει βάλει και την απειλή των πυρηνικών στο τραπέζι, αν διακυβευθεί η ύπαρξη της χώρας. Ο Στόλντεμπεργκ σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν την άφιξη Μπάιντεν περιέγραψε την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, επί της ουσίας ένα σκηνικό έντασης, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας.
Ειδικότερα ο γγ του ΝΑΤΟ είπε έκανε λόγο για την αποστολή τεσσάρων νέων «ομάδων μάχης» σε: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, μια απόφαση που αναμένεται να ληφθεί άμεσα. Πρόσθεσε ότι , υπάρχουν τώρα εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία. 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα.
«Όλα υποστηρίζονται από σημαντική αεροπορική και ναυτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων πέντε ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στο Βορρά και στη Μεσόγειο. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς. Με σημαντικές αυξήσεις στις δυνάμεις μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα», τόνισε, εξηγώντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων «ομάδων μάχης» του ΝΑΤΟ.
«Μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, σημαίνει ότι θα έχουμε οκτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες του ΝΑΤΟ σε όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας. Από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας. Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα», είπε.
Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει και την ενίσχυση της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και της Γεωργίας, άγνωστο προς το παρόν, αλλά και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται πρόκληση για τη Μόσχα.
Όλο και πυκνώνουν τα σύννεφα και οι φόβοι για νέες εστίες έντασης.