Περιφερειακά προβλήματα που με τον έναν ή άλλον τρόπο βρίσκονταν σε κατάσταση ύφεσης, αρχίζουν να τροφοδοτούν σταδιακά το διεθνές κλίμα έντασης με επίκεντρο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Φινλανδία και η Σουηδία σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, επανεξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ , ενδεχόμενο που θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Αν αυτές οι δύο χώρες το εννοούν η Ρωσία θα βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί είναι αδύνατον να κάνει τρεις πολέμους ταυτόχρονα, οπότε η πυρηνική κρίση θα είναι προ των πυλών. Η συνάντηση Μπάιντεν Νιινίστο στον Λευκό Οίκο, θα δείξει το δρόμο.
Ταυτόχρονα , μετά τις συζητήσεις για άμεση προώθηση της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ήρθε η σειρά της Γεωργίας να διεκδικήσει την ίδια μεταχείριση ενώ και η Τουρκία επανήλθε με το ίδιο αίτημα. Αίσθηση όμως προκάλεσε η αντίδραση της Σερβίας στις δηλώσεις Κοσοβάρων αξιωματούχων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το Βελιγράδι διεμήνυσε ότι ενδεχόμενη ένταξη θα οδηγήσει σε πόλεμο . Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των αντιδράσεων και τον πυρετό διεργασιών εντός του δυτικού κόσμου, ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, αναδύεται.
Μέχρι στιγμής ακούγονται με ικανοποίηση οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με την Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Είναι , αλλά έμμεσα καθώς επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ ήταν η υποδαύλιση της προσέγγισης της Ουκρανίας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τουλάχιστον αυτή η στάση ακούγεται με κάποια ανακούφιση, έως ότου αποσαφηνιστούν δύο καταστάσεις: πρώτη αν οι ΗΠΑ θα ωθήσουν και την Σουηδία με την Φινλανδία να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και τι θα κάνουν οι ίδιες χώρες που έχουν σοβαρές ηγεσίες και όχι αχυρανθρώπους τύπου Ζελένσκι. Δεύτερη πως θα δρομολογηθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις για διπλωματική διέξοδο. Η Ρωσία σίγουρα θέλει τώρα λύση, καθώς στο στρατιωτικό πεδίο φαίνεται ότι έχει πετύχει τους στόχους της και δεν θέλει σίγουρα να εγκλωβιστεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο όπως οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ ή το Αφγανιστάν. Ούτως ή άλλως η Ρωσία θα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες . Δεν είναι σαφές όμως τι θέλουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αν δηλαδή θα επιδιώξουν κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου και την στρατιωτική στήριξη των Ουκρανών ή θα βάλουν τέλος στην Ουκρανία και θα ανοίξουν την συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας
Η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ότι “αν έρθει σε εμάς σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ», είναι ενθαρρυντική και την είχαν ανάγκη τα μέλη της Συμμαχίας , γι αυτό και την έκανε. Το πρόβλημα είναι πέραν των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και γι αυτή την πτυχή κανείς δεν μιλά, ή δεν είναι σε θέση να μιλήσει .
Σε κάθε περίπτωση η απορρύθμιση του διεθνούς συστήματος ασφάλειας είναι πλέον γεγονός. Ταυτόχρονα η ανασφάλεια γίνεται αισθητή και σε αυτό συμβάλει και η οικονομική κρίση που επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και όχι μόνο.
Στο εξής κάθε μέρα που θα περνά το διεθνές σκηνικό θα επηρεάζεται προς καλύτερες ή χειρότερες εξελίξεις. Αυτή την στιγμή είναι λάθος να συζητάμε για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, καθώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον θερμό και κυρίως , αντί να συζητάμε για πόλεμο, να συζητήσουμε για ασφάλεια, κάτι που τώρα τόσο αναγκαίο και τόσο μακρινό...