Ποιο ακριβώς κυβερνητικό όργανο αποφάσισε να στείλει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία; Το υπουργικό συμβούλιο, ή το ΚΥΣΕΑ; Και αφού όλα αποφασίστηκαν σε μια σύσκεψη γιατί δεν μετείχε σ αυτήν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας; Μήπως διαφώνησε ή δεν θα ξαναπαραστεί; Αλλάξαμε πολιτική; Η ''ήπια ισχύς'' που εφάρμοζε η χώρα σε όλες τις περιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων αντικαταστάθηκε απο την αποστολή όπλων;
Και όχι μόνο η χώρα αλλά και η ΝΔ δεν είχε πολιτική εμπλοκής σε συρράξεις. Πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα και άλλαξε η πάγια απολιτική της χώρας; Στην οποία περιλαμβάνεται ότι συνομιλούμε και με την Μόσχα. Ακόμα και στον Ψυχρό Πόλεμο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούσε με την Μόσχα.
Και η στάση αυτή κρατήθηκε και τις επόμενες δεκαετίες, σε περιπτώσεις όπως στις επεμβάσεις στο Ιράκ, στην Γιουγκοσλαβία φυσικά και σε άλλες περιπτώσεις. Η Ελλάδα έστελνε πάντα ειρηνευτικές δυνάμεις. Η απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία δεν καθιστά τη χώρα μας μέρος της σύρραξης;
Βεβαίως η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να καταγγείλει σε όλους τους τόνους την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, να καταγγείλει τον παράνομο πόλεμο και την παράνομη κατοχή εδαφών άλλης χώρας. Όμως τωρα μιλάμε για εμπλοκή. Στάλθηκαν εκτοξευτήρες πυραύλων, καλάσνικωφ, αλεξίσφαιρα, έστω και αν αυτά είναι απο τα κατασχεμένα απο πλοίο της Ουκρανίας που πήγαινε στην Λιβύη. Το στρατιωτικό όμως υλικό εμπλέκει την χώρα στην απευθείας σύρραξη. Και είναι κάτι που δεν το έχει αποφασίσει καμία κυβέρνηση και στον Ψυχρό Πόλεμο αλλά ούτε και στην μετασοβιετική εποχή.
Μάλλον ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει οτι η νέα ψυχροπολεμική περίοδος τον ευνοεί. Οχι για την χώρα αλλά για τα δικά του πολιτικά σχέδια.