Ακούγεται τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν, θα αξιοποιηθεί απο τον Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας. Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, είπε ότι η πολιτική Πούτιν στο Ουκρανικό μπορεί να ενισχύσει τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, με αιχμή τη μειονότητα. Μήπως όμως τα πράγματα είναι κάπως ανάποδα; Διότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν. Και ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον του. Άρα μήπως η Αθήνα να θυμίσει και πάλι στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να αποφασίσουν κυρώσεις κατά του Ερντογάν;
Ο Ερντογάν δεν περίμενε τον Πούτιν για να ασκήσει αναθεωρητική πολιτική. Η Τουρκία το κάνει εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν το κάνει έντονα και πολύ οργανωμένα τα τελευταία χρόνια θέτοντας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο αναθεωρητισμός του Πούτιν (χωρίς να κάνουμε τώρα συγκρίσεις των δυο, των διαφορών τους και των κοινών στοιχείων) δεν έγινε αποδεκτός απο την δυτική συμμαχία, απο τους εταίρους και συμμάχους μας. Λαμβάνουν μέτρα κατά της Ρωσίας. Όχι μόνο απορρίπτεται εμπράκτως ο αναθεωρητισμός του Ρώσου Προέδρου αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό κάποιο διπλωματικό ή νομικό προηγούμενο.
Ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν αντιθέτως δεν αντιμετωπίζεται απο την δυτική συμμαχία. Δεν λαμβάνονται μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τα όσα κάνει σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι σύμμαχοι μας, πήραν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τώρα και κατά της Ρωσίας.
Αρα τα όσα συμβαίνουν στο ουκρανικό μπορεί να αξιοποιηθούν απο Αθήνα και Λευκωσία, αρκεί οι πολιτικές ηγεσίες να το αποφασίσουν να επαναφέρουν το θέμα.
Δεν μπορεί να γίνει σήμερα, εν μέσω της ουκρανικής και της ενεργειακής κρίσης. Αλλά ας το κρατήσουμε, γιατι θα το χρειαστούμε.
Αντιθέτως λοιπόν, απο τα λεγόμενα, μπορεί να ωφεληθούμε εμείς αντί ο Ερντογάν. Αρκεί οι κυβερνώντες να ξέρουν τι κάνουν.
Διαβάστε τι έκαναν οι ηγεσίες σε Σκόπια και Τίρανα
«Καταδικάζω την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ως αυτοαποκαλούμενες "Λαϊκές Δημοκρατίες". Τέτοιες πράξεις αποτελούν άμεση επίθεση στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΟΗΕ του 2015», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στο Twitter.
«Μαζί με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ, καλούμε για επίλυση της σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας» πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα και η η Αλβανία καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας για την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντονμπάς.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανέφερε ότι «η μονομερής αυτή ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών του Μινσκ και υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, η Όλτα Τζάτσκα, ενώ ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Κοσόβου.