Οι επιδιώξεις των Αμερικάνων και των Ρώσων προχωρούν βάσει του σχεδίου τους, το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους ευρωπαίους. Η ΕΕ έσπευσε να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν και από τις ΗΠΑ, ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι παγώνει την διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream2, μετά την αναγνώριση των περιφερειών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ από την Μόσχα. «Απαιτούμε καθολική αντίδραση από την διεθνή κοινότητα» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Η προσοχή είναι στραμμένη στα θέματα της ασφάλειας και από τον Λευκό Οίκο και από το Κρεμλίνο, που δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Οι κινήσεις τους όμως συνθλίβουν για μία ακόμα φορά την Ευρώπη. Είναι οι Ευρωπαίοι που συναισθάνονται πρώτοι για τις οικονομικές επιπτώσεις. Παρ ολ αυτά δεν δείχνουν να μπορούν και να θέλουν να διαφοροποιηθούν από την αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Να τηρήσουν αποστάσεις από την προσπάθεια του Μπάιντεν να σηκωθούν και πάλι τείχη Ψυχρού Πολέμου. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να δημιουργηθούν και πάλι ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ. Μια κατάσταση όμως που συνθλίβει πρώτα την Ευρώπη, ακόμα και τις χώρες με βαθιά αντιρωσικά αισθήματα (Πολωνία, Λιθουανία. Λετονία, Εσθονία).
Στο Βερολίνο είναι πολλοί αυτοί που λένε οτι οσα δημιούργησε η Μέρκελ στ 16 προηγούμενα χρόνια, τίθενται εν μέρει σε αμφισβήτηση.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν άμεσα αύξηση του κόστους της ενέργειας, «Καλώς ήρθατε στο γενναίο νέο κόσμο όπου οι ευρωπαίοι πολύ γρήγορα θα πληρώνουν 2.000 ευρώ το κυβικό το φυσικό αέριο», έγραψε στο twitter ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όμως αυτό είναι η αρχή. Γιατί οι κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, οδηγούν στην σταδιακή διακοπή των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία. Είναι όμως ακόμα άγνωστο πόσο θα πληγεί όχι μόνο η ρωσική αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Βλ. Πούτιν προχώρησε ένα ακόμα βήμα, αναγνωρίζοντας τις δύο περιοχές της Ουκρανίας που έχουν αποσχισθεί από το 2014, στέλνοντας και στρατεύματα για την υπεράσπιση τους. Στο διάγγελμα του όμως αμφισβήτηση την ίδια την υπόσταση του ουκρανικού κράτους και τους ουκρανικού έθνους. Δημιουργώντας ερωτήματα για το ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ειναι σαφές οτι δείχνει έτοιμος να αναγκάσει το ΝΑΤο να μείνει οσο το δυνατόν πιο μακριά απο την Μόσχα.
Η απάντηση ήρθε επίσης με ένα διάγγελμα από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι είμαστε μόνο στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα ένα «πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», σε βάρος της Ρωσίας.
«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι.
Οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.
«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».
Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πολλές από τις κυρώσεις, όπως και από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τ. Μπάιντεν αφορούν πρόσωπα και οργανισμούς τα οποία βρίσκονται ηδη σε καθεστώς κυρώσεων από το 2014.
Μένει να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις και στην Ρωσία και στην Ευρώπη ακόμα και στις ΗΠΑ. Και βεβαίως την κλιμάκωση της επιβολής κυρώσεων , ώστε να φτάσουμε σε ένα διαζύγιο οικονομικών σχέσεων.