Προκαλεί δικαιολογημένη οργή η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ταυτόχρονα να αποκλείσει το δημόσιο από το έργο για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας. Κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού και τελικά αυτό που γίνεται στην πράξη είναι αληθινή λεηλασία, ένας καπιταλισμός του πεζοδρομίου. Το ίδιο είχε κάνει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν απέκλεισε για κάποια χρόνια το δημόσιο τότε ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία, προκειμένου να ευνοηθούν οι ιδιώτες. Αυτό και όχι μόνο τον κατέστρεψε τελικά, αλλά δεν έγινε δίδαγμα για τον γιό του Κυριάκο
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 καταγγέλλουν με σφοδρότητα την εξέλιξη αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν θα τους περάσει». Ο ΣΥΡΙΖΑ δια Δεν θα τους περάσει» και προσθέτει ότι: «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν. Τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 130 εταιρείες ύδρευσης στην Ευρώπη πέρασαν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Κόμματα, πολίτες, αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον παραλογισμό.
Το ΜέΡΑ 25, σημειώνει ότι « η Μητσοτάκης Α.Ε. τιμάει την "οικογενειακή παράδοση" και ως μια οικογενειακή επιχείρηση εκπαραθυρώνει και σήμερα πάλι το δημόσιο, μένοντας πιστή στον αποκλεισμό του από τους διαγωνισμούς τέτοιων μεγάλων έργων. Τόσο πιστεύουν άλλωστε πραγματικά ακόμα και στον περιβόητο ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά! Όταν έχεις ένα δίκτυο σε κάτι, είτε είναι ηλεκτρικό, είτε είναι σιδηροδρομικό, είτε είναι ύδρευσης, έχεις μονοπώλιο. Και όταν αυτό είναι ιδιωτικό, συνιστά καρτέλ, τελεία και παύλα, όπως συμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα. Κατά τη διάρκεια του 2021 τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ λένε ότι το μέσο κόστος της μεγαβατώρας στη Γερμανία ήταν 97,5 ευρώ, στην Ιταλία ήταν 100,4 και στην χώρα μας 119!»
Το ζήτημα δεν είναι τα κόμματα να μείνουν στο επίπεδο των καταγγελιών, αλλά να δεσμευθούν ότι μια νέα κυβέρνηση θα ανατρέψει αυτές τις αποφάσεις. Το νερό δεν είναι προς πώληση και η οικογένεια Μητσοτάκη και το κόμμα τους, η ΝΔ δεν είναι ιδιοκτήτες της χώρας για να αποφασίζουν κατά τα κέφια τους να πωλούν δημόσια περιουσία και κοινωνικά αγαθά.