Στις 8 Ιανουαρίου του 1991, ο Γιάννης Καλαμπόκας δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, δολοφόνησε με λοστό τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας. Ο Τεμπονέρας ήταν το θύμα μιας κατ εξοχήν πολιτικής δολοφονίας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα από ένα πολιτικό στέλεχος του κυβερνώντος τότε κόμματος της ΝΔ. Ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάστηκε φυσικά για το έγκλημα, έμεινε στη φυλακή 7 χρόνια. Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν έθεσε ποτέ τα επόμενα χρόνια θέμα ύψους ποινών, ή εξέτισης των ποινών, θέματα που τα τελευταία χρόνια θέτει μετ επιτάσεως η ΝΔ με κάθε αφορμή. Η ΝΔ θέλει να ξεχάσουμε την πιο πρόσφατη, καθαρά πολιτική δολοφονία.
Ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93). Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο απο όπου κατάγεται και οχι σητν Πάτρα οπου και έγινε το έγκλημα, έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο της ΝΔ και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο , τον Κώστα Κωνσταντινίδη και τον Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο.
Στο Εφετείο που έγινε στην Λάρισα έσπασαν τα ισόβια , η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ) και τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.
Ο Καλαμπόκας ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ, μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματίκα, Γραμματικόπουλο, η οποία με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, των μαθητών του.
Η πολιτική δολοφονία του Τεμπονέρα ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε κρίθηκε τόσο αναχρονιστικό που προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων ακόμα και στο κόμμα της ΝΔ. Προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις από την πτώση της χούντας έως τότε, απο τον Νοέμβριο του 90 έως τον Ιανουάριο του 1991. Ηταν υπο κατάληψη το 70% των σχολείων της χώρας. Στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε με αφορμή την δολοφονία Τεμπονέρα, στις 10 Ιανουαρίου, πήρε φωτιά το κατάστημα Κ. Μαρούσης με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερα άτομα.
Την επομένη της δολοφονίας Τεμπονέρα ο Β. Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε. Το 1998 διαγράφηκε από την ΝΔ, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο εκλέχθηκε βουλευτής στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2000. Τον Ιούλιο του 2003 έγινε υφυπουργός υγείας και πρόνοιας στην κυβέρνηση Σημίτη. Το 2008 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.