Κλίμα αντιρωσικού παροξυσμού επικρατεί στις Βρυξέλλες με τον Ζοζέπ Μπορέλ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Μόσχας με το αιτιολογικό ότι ευθύνεται για τον παραγκωνισμό της ΕΕ από τις συνομιλίες της Γενεύης για το ουκρανικό ζήτημα. Αντί όμως οι Βρυξέλλες να μετριάσουν τους τόνους και να αναβαθμίσουν τη θέση τους στη γεωπολιτική σκακιέρα, επιδίδονται σχεδόν καθημερινά σε επιθετικό κρεσέντο, γεγονός που αναγκάζει το Κρεμλίνο να αρνείται την συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιτίθεται στη Ρωσία δεν είναι υπέρ της το ισοζύγιο. Αν όμως η ΕΕ τηρούσε κάποιες αποστάσεις και είχε εποικοδομητικές ιδέες και προτάσεις, το ειδικό της βάρος θα ήταν μεγαλύτερο και η αξιοπιστία της ακόμη περισσότερο σημαντική. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει κάπως τους τόνους μετά την συνάντηση Πούτιν –Μητσοτάκη στο Σότσι στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε με σκληρό τρόπο το θέμα των βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τις αντιρωσικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Δένδια και Παναγιωτόπουλου, αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη.
Μιλώντας με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στο Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα, η ΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει. Σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά την ενόχλησή του για τον αποκλεισμό των Βρυξελλών από τις συνομιλίες .
«Οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία πρέπει να αφορά πρώτα απ' όλα την Ουκρανία. Και για να μιλήσουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη διαβούλευση αλλά και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», τόνισε ο Μπορέλ. H επιμονή της Δύσης να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει ένταση χωρίς προηγούμενο με την Ρωσία να απειλεί με δυναμική απάντηση.
Καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα εμφανίζονται έτοιμα να εισβάλουν στην Ουκρανία, η χώρα καλωσόρισε την επίσκεψη του Μπορέλ. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επισκέπτεται την περιοχή από το 2014. Ωστόσο, έχουν χαμηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες της Γενεύης.
Εν τω μεταξύ, σε αναζήτηση λύσεων, το ΝΑΤΟ θα φιλοξενήσει κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Και η Μόσχα θα φιλοξενήσει συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αυτή την Πέμπτη στο πλαίσιο της Σύνθεσης της Νορμανδίας.
Πέραν αυτών οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου τις τελευταίες εξελίξεις, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση τους .