Περίεργες κινήσεις που προκαλούν ανησυχία καταγράφονται στην σκακιέρα της Ουκρανίας αφενός και του Σαχέλ αφετέρου. Γαλλικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι της Οδησσού με τη Μόσχα να καταγγέλλει την συσσώρευση δυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, που στόχο έχουν να προκαλέσουν την Ρωσία. Ταυτόχρονα όμως δυτικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική θορυβήθηκαν από την πληροφορία ότι μισθοφόροι του ρωσικού Ομίλου «Βάγκνερ» βρίσκονται στο Μάλι, κάτι που διέψευσε η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι με βάση την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στο Μάλι, αλλά και η Τουρκία εμπλέκεται με διάφορους τρόπους, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για εμπλοκή σε περιπέτειες. Γιατί δεν μόνο ο ISIS που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι εκεί, είναι κάθε είδους τρομοκράτες, καρτέλ ναρκωτικών σε μια αχανή περιοχή που προφανώς περικλείει κινδύνους. Είναι βέβαιο ότι η εμπλοκή της χώρας μας στο Σάχελ μόλις τώρα αρχίζει.
Οι δυτικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της Ρωσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter καταδικάζει «την ανάπτυξη της ομάδας μισθοφόρων “Βάγκνερ” στο Μάλι , γιατί σύμφωνα με την Αθήνα, θα επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική και θα έχει αρνητικές συνέπειες σε αυτούς τους λαούς».
Προφανώς ο Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι η συσσώρευση δυτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι αθώα, που δεν είναι. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «η ΕΕ έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα κατά της ομάδας μισθοφόρων “Βάγκνερ” που εμπλέκεται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται».
«Με τους εταίρους μας, επίσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε Μάλι και Σαχέλ», αναφέρει.
Όμως η κυβέρνηση του Μάλι διέψευσε πως έγινε οποιαδήποτε ανάπτυξη μισθοφόρων του ομίλου Wagner της Ρωσίας στην επικράτειά της, την οποία ανακοίνωσαν και κατήγγειλαν κάπου δεκαπέντε δυτικές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα στο κράτος του Σαχέλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυβέρνηση «διαψεύδει επίσημα τις κατηγορίες» περί της «υποτιθέμενης ανάπτυξης στοιχείων ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στο Μάλι» . Προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Μάλι «απαιτεί να παρουσιαστούν αποδείξεις από ανεξάρτητες πηγές» για την παρουσία ανδρών του ομίλου Βάγκνερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον συνταγματάρχη Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, που είναι επίσης υπουργός.
Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα ενταθούν και οι αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα πεδία και η Ελλάδα θα είναι , ήδη είναι, μέρος της κρίσης για πρώτη φορά …