Σε νέα φάση εισέρχεται το πολιτικό και ενεργειακό σκηνικό στην Κύπρο  καθώς ήδη το γεωτρύπανο Stena Forth  ξεκίνησε την έρευνα για την  επιβεβαιωτική γεώτρηση στο  οικόπεδο «Γλαύκος-2».  Η Τουρκία διαμηνύει συνεχώς ότι δεν θα  δεχθεί τετελεσμένα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την γεώτρηση σε αυτή τη φάση. Υπό αυτό το πρίσμα,  προβλέπεται να περάσουμε ένα κομβικό δίμηνο γιατί  το αποτέλεσμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα καθορίσει και το μέλλον του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι τον Μάρτη αναμένονται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.  Ταυτόχρονα, αν υπάρξει  θετικό αποτέλεσμα θα επηρεαστούν και οι εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο και στους σχεδιασμούς για την μεταφορά του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή η Γερμανία και οι σύμμαχοί της εντός της ΕΕ μπλοκάρουν με διαρκείς τακτικισμούς την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πορευθεί χωρίς καμία ουσιαστική συμμαχία.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου  Ενέργειας  ξεκίνησε η γεώτρηση  στο  οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ενέργειας «έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσης το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».

Η Γερμανία  απτόητη


 Σύμφωνα με τον ελληνοκυπριακό Τύπο, η  υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε αναφέρει πως τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, τονίζοντας πως η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία.
Αναφορικά με το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, στο οποίο η ερευνητική γεώτρηση ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf), η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα πριν το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022 δεν αναμένουμε αποτελέσματα όσον αφορά τις ποσότητες», προσθέτοντας πως η διαδικασία θα πάρει δύο με τρεις μήνες.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το τελευταίο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου,  όπου τέθηκε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας . Ένας αναιμικός Νίκος Δένδιας, μια Λευκωσία χωρίς στρατηγικές συμμαχίες, πρόσφερε το πεδίο στο Βερολίνο και τους συμμάχους του να αλωνίσουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανοίγοντας τη συζήτηση είπε πως ήλθε η ώρα των αποφάσεων.
Αναφερόμενος στο «έγγραφο επιλογών», που ετοίμασε και κατάθεσε, αυτό όπως εξήγησε,  αφορούσε μέτρα που συνδέονται απευθείας με το θέμα της Αμμοχώστου και ευρύτερα τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. Στόχος, όπως είπε, η αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης επί του εδάφους. Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Varhelyi, ο οποίος πρόταξε το Κυπριακό. Κράτησε, ωστόσο, αποστάσεις από την επιλογή, που αφορά στην περικοπή των κονδυλίων. Υποστήριξε δε πως επί του θέματος δεν υπήρξε πρότερη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην αρχική τοποθέτηση εξέφρασε ενστάσεις για το «έγγραφο επιλογών», κυρίως για την παράγραφο 13 που αφορά ΜΟΕ για υδρογονάνθρακες. Στη διάρκεια της συζήτησης, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει πορεία, ανέφερε πως εάν δεν ληφθούν αποφάσεις, θα στείλουμε στην Τουρκία το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να συνεχίσει τη συμπεριφορά της. Εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι κράτη-μέλη είναι έτοιμα να λάβουν μέτρα κατά της Ρωσίας, αλλά δεν είναι έτοιμα να λάβουν μέτρα στην περίπτωση ενός κράτους-μέλους.
       

Αντί απόφασης…σκυταλοδρομία


Οι τοποθετήσεις των ΥΠΕΞ είχαν τη μορφή της σκυταλοδρομίας. Υπό την έννοια πως όσοι συμφωνούσαν έδινε συνέχεια στις «σκέψεις» των προηγούμενων.

Η Γερμανία, που προφανώς μοιράζει παιχνίδι, στην αρχική της τοποθέτηση, υποστήριξε εν πρώτοις να αναφέρει πως δεν θα πρέπει οι όποιες αποφάσεις να επηρεάσουν τη διαδικασία του ΟΗΕ. Να μην επηρεαστεί, δηλαδή, μια διαδικασία που δεν υπάρχει. Έσπευσε δε στο διά ταύτα λέγοντας πως θα πρέπει να διερωτηθούν (τα κράτη-μέλη) κατά πόσο, στην παρούσα συγκυρία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλοντας να αναφέρει πως χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση του θέματος στις Βρυξέλλες, έθεσε μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα: Ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας; Θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών από μια περικοπή των κονδυλίων; Σε δευτερολογία της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ανέφερε πως αλληλεγγύη σημαίνει εξέταση των συνεπειών όχι μόνο για ένα κράτος-μέλος αλλά και για το σύνολο. Επικαλέσθηκε δε το γεγονός ότι η Κυβέρνησή της μόλις ανέλαβε και πως δεν είχε χρόνο να μελετήσει το έγγραφο, ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις.

Η Ιταλία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ισπανία, ζήτησαν να γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας. Η Ρώμη παρουσιάσθηκε σκληρότερη των υπολοίπων, της ομάδας που ζητούσε ανάλυση επιπτώσεων. Η Εσθονία, η Μάλτα,  ζήτησαν περαιτέρω συζήτηση των μέτρων, του εγγράφου δηλαδή. Η Ολλανδία από την πλευρά της παρουσιάσθηκε επιφυλακτική στη λήψη μέτρων. Παρέπεμψε στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την Τουρκία για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αρκετό… μέτρο. Στην ίδια τοποθέτηση έγινε αφορά στη θετική ατζέντα και στην ανάγκη εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Δανία ανέφερε πως το μάξιμουμ που μπορεί να αποδεχθεί ήταν το έγγραφο Μπορέλ.


Συμπέρασμα: η πολιτική συμμαχιών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταρρεύσει. Αν υπήρχε ποτέ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονόμευσε αποφάσεις της ΕΕ που ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2019,  επί ΣΥΡΙΖΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι αναξιόπιστη ενώ κατηγορείται και για σκάνδαλα. Όλα αυτά συντείνουν στο να συνεχίζει η Τουρκία να έχει λόγο και η Γερμανία να κατευθύνει την ευρωπαική πολιτική, χωρίς αντίπαλο…

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία