Προς το παρόν η διπλωματία κινείται. Σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των συνομιλιών , η ρωσική κυβέρνηση κατέθεσε σειρά προτάσεων για την διευθέτηση της κρίσης με το ΝΑΤΟ με επίκεντρο την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον με τόνο απορριπτικό, είπε ότι θα συζητήσει τις προτάσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Υπερατλαντικά παραμύθια . Η Ευρώπη δεν ήθελε και δεν θέλει την κρίση στην Ουκρανία, σύρεται όμως από τις ΗΠΑ. Που επιμένουν και μάλλον μονιμοποιούν την στρατηγική της έντασης περικυκλώνοντας τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα, την βαλτική και τα βαλκάνια με ορμητήριο την Αλεξανδρούπολη. Η ένταση μπορεί να πάρει απρόβλεπτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στο σχέδιό τους και εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ η εισβολή της Μόσχας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θυμόμαστε πολύ καλά με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1963 όταν οι ΗΠΑ απείλησαν με πυρηνικό πόλεμο την ΕΣΣΔ για τις βάσεις στη Κούβα. Τώρα οι Αμερικανοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Το γεγονός ότι οι Πούτιν και Μπάϊντεν έχουν προσωπική επαφή είναι παρήγορο. Δεν είναι μόνο ικανοποιητική η εικόνα που εκπέμπουν οι ΗΠΑ. Οι οποίες μαζί με τους άλλους δυτικούς συμμάχους τους, είχαν δεσμευθεί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτείνονταν προς Ανατολάς. Παραβίασαν την δέσμευσή τους και τώρα χρησιμοποιούν ως δόλωμα την Ουκρανία για να εξαντλήσουν τη Ρωσία. Η ίδια η ηγεσία της Ουκρανίας που ζητά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι σαν να προκαλεί τη μοίρα της. Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία . Θα επιβάλλουν κυρώσεις, θα πιέζουν οικονομικά, θα αποδυναμώνουν τη Μόσχα και άλλα παρόμοια. Όμως η Ρωσία κάθε άλλο παρά μόνη είναι. Έχει στρατηγική συμμαχία με την Κίνα , ελέγχει τον Καύκασο σε μεγάλο βαθμό, έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, επηρεάζει δυνάμεις στα βαλκάνια και μπορεί να απαντήσει αποσταθεροποιώντας περιοχές ολόκληρες όπως την δική μας περιοχή στα βαλκάνια.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πολιτική των ΗΠΑ είναι αλαζονικά προκλητική. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο που να πιστεύει ότι αν η Ελλάδα ήθελε να ενταχθεί στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας θα γλύτωνε από τα δόντια των Αμερικανών. Άλλωστε το πραξικόπημα του 1967, ο εμφύλιος νωρίτερα, το παρακράτος στην συνέχεια έργα των ΗΠΑ και των Άγγλων ήταν για να μην ξεχνάμε και τη Γιάλτα.
Το πακέτο προτάσεων που κατέθεσαν οι Ρώσοι προβλέπει:
• Να αποκλειστούν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
• Να μην αναπτυχθούν επιπλέον στρατεύματα και όπλα πέρα από τις χώρες στις οποίες υπήρχαν ήδη το Μάιο του 1997 (δηλαδή πριν οποιεσδήποτε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ενταχθούν στη συμμαχία) - εξαιρουμένων εξαιρετικών περιπτώσεων με τη συναίνεση της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ.
• Να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
• Να μην αναπτυχθούν μέσου και μικρού βεληνεκούς πύραυλοι σε σημεία από τα οποία να μπορούν να πλήξουν το έδαφος της άλλης πλευράς.
• Να μην διεξάγονται γυμνάσια με δυνάμεις μεγαλύτερες από μία ταξιαρχία σε μια συμφωνημένη μεθοριακή ζώνη και να ανταλλάσσονται τακτικά πληροφορίες για τα στρατιωτικά γυμνάσια.
• Να επιβεβαιωθεί ότι τα μέρη δεν θεωρούν αλλήλους ως αντιπάλους και να συμφωνήσουν να επιλύουν όλες τις διενέξεις ειρηνικά και να μην χρησιμοποιούν βία.
• Να δεσμευθούν να μην δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλή από το άλλο μέρος.
• Να δημιουργηθούν «κόκκινες» τηλεφωνικές γραμμές άμεσης επικοινωνίας για επαφές έκτακτης ανάγκης.