Του Σωτήρη Σιδέρη
Ίσως θα το αποκαλέσουμε «Νέο Μακεδονικό», αν η ροή των εξελίξεων στα Σκόπια συνεχίσει να είναι αρνητική. Αν οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία τώρα σύντομα ή αργότερα υπερισχύσουν και θελήσουν να υπονομεύσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επηρεαζόμενοι ίσως και από εξωτερικούς παράγοντες , ο κατακλυσμός θα χτυπήσει όλα τα δυτικά βαλκάνια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε μια μεγάλη κρίση όταν, αντί να λύσει το πρόβλημα με την συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων υποτάχθηκε στην εθνικιστική πτέρυγα . Έτσι και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγείται στον ίδιο δρόμο , πιο καταστροφικό όμως. Γιατί τώρα δεν υπάρχει επιστροφή σε FYROM αλλά σε οριστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ή θα εφαρμόσει στην πράξη την Συμφωνία των Πρεσπών ή θα εναγκαλιστεί την βορειομακεδονική εθνικιστική δεξιά και θα συμπορευτούν οδηγώντας την περιοχή σε αποσταθεροποίηση. Για την ακρίβεια αν ο εφιάλτης του Μακεδονικού επιστρέψει οι επιπτώσεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Συνέχιση αυτής της άθλιας πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει.
Με φουσκωμένα πατριδοκάπηλα μυαλά , με συμμάχους την ακροδεξιά και τους λαικιστές όπως ο Σαμαράς και όσους θέλουν μια Ελλάδα καθηλωμένη όπως ο Καραμανλής, το δίδυμο Μητσοτάκη –Δένδια υποδαύλιζε με κάθε τρόπο την διπλωματική ακινησία ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών . Απαιτούσε την πιστή εφαρμογή από τα Σκόπια, ενώ και στην Αθήνα δεν κουνούσαν καν το δάχτυλό τους. Μετά την ήττα Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές και την ανάδυση των εθνικιστών στο πολιτικό προσκήνιο, δεν απειλείται μόνο η συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και η σταθερότητα στα δυτικά βαλκάνια. Είτε γίνουν τώρα εκλογές, είτε αργότερα η άνοδος του εθνικιστικού VMRO είναι δεδομένη.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Σαμαράς απέτυχαν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα όταν γεννήθηκε. Έτσι, επιδείνωσαν ένα υπαρκτό πρόβλημα την περίοδο 1991-1993 και αντί να αξιοποιήσουν τότε την στήριξη της προοδευτικής αντιπολίτευσης για λύση με σύνθετη ονομασία, όξυναν το πρόβλημα και κάθε κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ το παρέδιδε στην επόμενη, μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ το έλυσε. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέση παθητικού παρατηρητή , για τους ίδιους λόγους, βλέπει ότι επανέρχεται το πρόβλημα στο προσκήνιο, αλλά δεν αντιδρά. Και στο πρόβλημα αυτό δεν έχει κανέναν σύμμαχο, ούτε στην Ευρώπη ούτε τις ΗΠΑ. Είτε το θέλει , είτε όχι το Μακεδονικό , αν δεν ελεγχθούν οι εξελίξεις, θα τον απαξιώσει , όπως συνέβαλε στην απαξίωση του πατέρα του. Αλλά το πρόβλημα τον υπερβαίνει και τον ίδιο και τη ΝΔ. Και ξέρουν, ότι πλέον δεν υπάρχει επιστροφή στη FYROM, ούτε νέα Ενδιάμεση Συμφωνία μπορεί να υπάρξει. Ή Βόρεια Μακεδονία και καλή γειτονία ή σκέτη Δημοκρατία της Μακεδονίας και εκτροχιασμός. Είναι παρανοϊκή η στάση των Ελλήνων εθνικιστών. Προτιμούν κατάρρευση της συμφωνίας και επιστροφή στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρά την σημερινή λύση. Και δεν προτείνουν τίποτα. Δεν τη λες και πατριωτική στάση….
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Μίτσοτσκι σε δηλώσεις του , αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι αυτή αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα. Με απλά λόγια, ο Μίτσοτσκι ρίχνει την ευθύνη στην Αθήνα για τη μη εφαρμογή, άρα αν οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια τον ευνοήσουν, θα θέσει θέμα πιστής εφαρμογής στην Αθήνα , υπενθυμίζοντας στο δίδυμο Μητσοτάκη Δένδια τις δικές του θέσεις . Φυσικά η τήρηση της συμφωνίας δεν είναι μονομερές ζήτημα , αλλά φέρει ευθύνες και η Βόρεια Μακεδονία, άρα και εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν . Ήδη , εθνικιστές και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι χρησιμοποιούν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί αρνητική δυναμική, αν δεν υπάρξουν δραστικές πολιτικές. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε επί δυόμιση χρόνια να είχε κάνει σημαντικά βήματα και να στηρίξει και τον Ζάεφ και την συμφωνία. Δεν το έκανε και τώρα είναι αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό και όχι μόνο.
Απέναντι σε όλους θα είναι και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του Μπάϊντεν ήταν να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ απαιτούν την πιστή εφαρμογή των συμφωνιών των Πρεσπών και του Ντέιτον για την Βοσνία. Αυτό γιατί γνωρίζουν ότι οι δύο συμφωνίες είναι οι πυλώνες σταθερότητας στα δυτικά βαλκάνια, γι αυτό και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις σε όσους τις παραβιάζουν.
Τώρα όμως η κυβέρνηση χάνει τον ύπνο της γιατί η σταθερότητα ήταν αυτή που της έδινε την αφορμή να κάνει ελιγμούς και παιχνίδια , που τώρα τελειώνουν. Τώρα ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι είναι περισσότερο εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του, στο ακροδεξιό πελατειακό ακροατήριό του και τον λαικισμό του. Γιατί τώρα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα. Πρώτο ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση στα Σκόπια που θα έχει επιπτώσεις. Δεύτερο την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ που μέχρι τώρα τηρούσαν διακριτική στάση. Τρίτον την ελληνική ακροδεξιά που ήδη πιέζει για όξυνση με τη Βόρειο Μακεδονία και πλήρη εγκατάλειψη των Πρεσπών. Τέταρτο το γνωστό δίδυμο Καραμανλή – Σαμαρά .΄
Η ελληνική ακροδεξιά, οι Σαμαράς –Καραμανλής, ο ίδιος ο Μητσοτάκης χωρίς ίχνος διορατικότητας αρνούνταν να κατανοήσουν το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας και εκ του ασφαλούς πίεζαν ή και απειλούσαν Τώρα όμως το ζήτημα επανέρχεται ως νέο μακεδονικό και όχι ως ημερήσια ρητορική ρουτίνα. Και από πάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα , είχε λάθος τακτική. Αντί να απαιτήσει με πρόταση μομφής να συρθεί ο πρωθυπουργός στη βουλή και να πάρει θέση για τη συμφωνία και να καταγράψει τις θέσεις όλων των ομιλητών της ΝΔ που θα είναι χαώδεις, τηρούσε επιφυλακτική στάση. Τώρα όμως δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί απειλείται η σταθερότητα στην περιοχή και το έργο του ίδιου του Τσίπρα. Ήδη ο Νίκος Βούτσης ζήτησε στην διάσκεψη των προέδρων στης βουλής να έρθουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας , όπως προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το να παραλάβει ο Μητσοτάκης ένα νέο μακεδονικό, είναι σαν να βάζει τα χέρια του στη φωτιά. Και τα δικά του ας τα κάψει Η χώρα όμως δεν έχει την πολυτέλεια να ξανανοίξει ένα μέτωπο που έκλεισε μετά από δεκαετίες , εξαιτίας της ιστορικής ανεπάρκειας των ηγετών της ΝΔ.