Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι παραιτείται. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι αργόσυρτες λόγω των διαδικασιών, είναι όμως προφανές ότι η ήττα Ζάεφ θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και κατά τα φαινόμενα παγώνει ή ούτως ή άλλως προβληματισκή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε μια πρώτη ανάγνωση δεν είναι δυνατό να γίνουν περισσότερες και ασφαλείς εκτιμήσεις. Είναι όμως προφανές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα νοιώσουν και πάλι τα κύματα αρρυθμίας των πολιτικών αλλαγών γιατί η Βόρεια Μακεδονία έχει ανοιχτά μέτωπα και με τη Βουλγαρία παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια χώρα με θετικό πρόσημο. Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποια θα είναι η στάση της δεξιάς αντιπολίτευσης του Μίτσοτσκι. Υπενθυμίζεται όμως ότι ο Μπάιντεν σε μια από τις πρώτες πράξεις του μόλις εξελέγη ήταν να υπογράψει διάταγμα με το οποίο ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών του Ντέιτον και των Πρεσπών , απειλώντας έμμεσα με κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση.
Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από τα αξιώματα του πρωθυπουργού της χώρας και του αρχηγού του κόμματός του.
Ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας τον Μάιο του 2017. Ηταν ο επικεφαλής του SDSM από το 2013.
Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ υπέστη βαριά ήττα, τόσο στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας στους οποίους στήθηκαν κάλπες για τον δεύτερο γύρο.
Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Τα σενάρια
Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν σημαίνει πάντως απαραιτήτως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, στη δήλωση παραίτησής του, επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει τη θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας).
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ομως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο – ή κάποια – από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη «μεταπήδηση» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.
Σε περίπτωση που δεν «ευοδωθεί» κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έχει κυβέρνηση υπό παραίτηση.