Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ πιστά στην ευεργεσία της λίστας Πέτσα αποκρύπτουν τα πάντα. Έτσι απέκρυψαν επί της ουσίας τις εφιαλτικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που επαναφέρει τα πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα που είναι αδύνατον να πετύχει η κυβέρνηση χωρίς σκληρό μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δημαγωγούν , παραπλανούν, εξαπατούν, αποκρύπτουν την αλήθεια και νομοθετούν υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων , που μάλλον τρίβουν από τώρα τα χέρια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ίσως την τελευταία του ευκαιρία ενόψει του προυπολογισμού να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση. Η πρόταση για την Ελλάδα προβλέπει ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο όριο του 100% απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ για να μειωθεί στο υφιστάμενο όριο (60% του ΑΕΠ) θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 6,5% του ΑΕΠ ετησίως για 20 χρόνια. Ακόμη και αν ισχύσει το πρώτο σενάριο, ο ελληνικός λαός μπαίνει σε νέα περιπέτεια.
Όπως έγινε γνωστό, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο ΕSM επαναφέρει στην ατζέντα του προτάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτές που αφορούν την Ελλάδα είναι πραγματικός κοινωνικός τυφώνας. Και πιθανότατα αυτή η πίεση θα συμπέσει με τον στόχο του Μητσοτάκη να κάνει πρόωρες εκλογές. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός και το κόμμα του που έχουν τεράστιια ιστορική ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, θα συγκινηθούν. Επειδή όμως τους ενδιαφέρει η ψήφος κάθε πολίτη θα έχει πολύ ενδιαφέρον να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι συμβαίνει στην οικονομία και ποιες οι προοπτικές της. Γιατί αν πράγματι εφαρμοστούν οι προτάσεις του ESM, είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί ένα νέο κύμα οργής και καταγγελίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ο στόχος για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα ξεκινούν από το 3% του ΑΕΠ και κλιμακώνονται έως το 6,5% του ΑΕΠ. Το χρέος της χώρα μας τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το 208,83% του ΑΕΠ για το 2021. Για το 2022 προβλέπει υποχώρηση στα επίπεδα του 201,47%, αλλά και αυτό είναι θεόρατο.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που διατυπώνει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, που το τοποθετηθεί πολύ χαμηλότερα στο 197,9% του ΑΕΠ ή στα 350 δισ. ευρώ για φέτος και στο 190,4% για το 2022. Το 2020 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη καθώς διαμορφώθηκε στο 205,65% του ΑΕΠ και ακολουθεί δεύτερη η Ιταλία με 155,81% του ΑΕΠ της. Γεγονός που για τους θεσμούς σηματοδοτεί διορθωτικές κινήσεις και δραστικές παρεμβάσεις για βιώσιμα οικονομικά που θα υπαγορεύονται από το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο κατά την εκκίνηση της διαβούλευσης διατηρεί αμετάβλητο τον κανόνα του 3% του ΑΕΠ, ως ταβάνι για το έλλειμμα.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι είναι μονόδρομος η νέα λιτότητα που χωρίς μνημόνιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Επί δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί χωρίς να παρουσιάσει κανένα επί της ουσίας αναπτυξιακό σχέδιο. Και τώρα βρισκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που όλοι περίμεναν, καθώς ήδη η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαικού βορρά πίεζαν. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, όμως είναι απίθανο να παρεκκλίνει ουσιαστικά από την κληρονομιπα της Μέρκελ, η οποία άλλωστε συγκυβερνούσε χρόνια με το SPD.
Εννοείται ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Είναι νωπή η δήλωση της Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων ότι επέβαλλαν σκληρό μνημόνιο στην Ελλάδα . Όμως τώρα, το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία. Είναι ότι στην Αθήνα υπάρχει μια κυβέρνηση που υμνούσε την μνημονιακή πολιτική , που είναι βαθιά ταξική και αντικοινωνική και δεν διαπραγματεύεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει μια τελευταία ευκαιρία να αναδείξει το σκληρό αντιπολιτευτικό πρόσωπο που απαιτούν οι περιστάσεις. Αντιπολίτευση όχι μόνο στον Μητσοτάκη, αλλά και στους μηχανισμούς της ΕΕ και να δώσει ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων. Η ομίχλη βολεύει αυτούς που επέβαλλαν τα τρία μνημόνια, τώρα είναι καιρός για καθαρές θέσεις.