Η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού Ρομά στο Πέραμα, είναι ήδη καταγεγραμμένη. Είναι όμως πολιτικός και ηθικός εκτροχιασμός ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ να δηλώνει ικανοποίηση για τη μη προφυλάκιση των αστυνομικών, να τους επισκέπτεται, αλλά στον πατέρα του νεκρού παιδιού να τηλεφωνεί.
Οι αποστάσεις δεν είναι χιλιομετρικές είναι ηθικές. Αν δέχονταν 37σφαίρες ένα νεαρός των βορείων ή νοτίων προαστίων που κάνουν επικίνδυνες κόντρες θα είχε ξηλωθεί όλη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ο εκφασισμός της ΕΛ.ΑΣ καταγγέλλεται ήδη από κόμματα και φορείς του δημόσιου βίου. Αλλά δεν είναι μόνο η εμπλοκή στη νομική διαδικασία. Είναι και η πολιτική ανηθικότητα που εδραιώνει την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση , έχει ρατσιστικά ένστικτα, αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις , τουλάχιστον ορισμένα μέλη της. Δεν μοιάζουν στον Όρμπαν ή στον Τραμπ, αλλά και στους δύο μαζί. Και με την προσθήκη του Νόμος και Τάξη που έχει διολισθήσει σε μονοπάτια τύπου Χρυσής Αυγής, έχουμε ένα ακόμη πιο άμεσο συνολικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θρέφει μια ΕΛ.ΑΣ που ελκύεται από μεθόδους βίας αυταρχικών κυβερνήσεων και η ΕΛ.ΑΣ στηρίζει τα ιδεολογικοπολιτικά εκτρώματα της κυβέρνησης.
Θεοδωρικάκος και Γεωργιάδης οι γνωστοί οπαδοί αυτής της πολιτικής. Και επειδή ο πρώτος υπηρέτησε την ΚΝΕ ως γραμματέας της, ένα είναι σίγουρο. Δεν έφταιγε η ΚΝΕ που τον έκανε γραμματέα. Πολλοί άνθρωποι έχουν το ταλέντο να κρύβουν καλά τον ανήθικο πολιτικό που έχουν μέσα τους.
Η δήλωση του Θεοδωρικάκου ότι «εκφράζω την ικανοποίησή μου που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο», είναι από μόνη της προκλητική και πολιτικά αδιανόητη. Απαντώντας του, με ανάρτηση-απάντηση στον λογαριασμό του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. ο δικηγόρος της οικογένειας Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης σημειώνει τα εξής:
«Κύριε Θεοδωρικάκο, οι 7 αστυνομικοί κατηγορούνται πλέον επίσημα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Θα επιστρέψουν αύριο στην υπηρεσία τους; Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ναι ή όχι;»
Ακολούθησε το άλλο παραλήρημα, η ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος όχι μόνο «δίνει συγχαρητήρια» στη δικαιοσύνη αλλά επιτίθεται και σε όσους του έχουν ασκήσει κριτική για τις παρεμβάσεις του.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αυτός που έδινε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς για τις ενέργειές τους στο Πέραμα που οδήγησαν στον θάνατο ενός ανθρώπου και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη ενός, ανηλίκου.
Είναι προφανές ότι τα προ μηνών επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης, τότε που ξεσηκώθηκε θύελλα αποτέλεσε ένα μεγάλο τεστ για το τι έκανε στο μέλλον η ΕΛ.ΑΣ. Η διαρκής στήριξη , ηθική, πολιτική και νομική ακόμη και περιπτώσεις ωμής βίας από την κυβέρνηση, προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολες μέρες στις σχέσεις Αστυνομίας –κοινωνίας . Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αυτή την πολιτική γιατί ήδη έχει εναγκαλιστεί την αστυνομική κουλτούρα όπως αυτή εκπορεύεται από το δόγμα Νόμος και Τάξη. Όσο και να πιεστεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Υπό αυτή την οπτική η αστυνομική βία είναι η ασπίδα του συστήματός της και δεν διέπεται από κανενός είδους συναισθηματισμό. Η ΝΔ του Μητσοτάκη επιστρέφει την Αστυνομία στην εποχή της Χωροφυλακής. Τότε που ήταν μια ακραία αντικοινωνική και αντιδημοκρατική υπηρεσία και με πολιτική αποστολή.
Η πίεση στο πολιτικό επίπεδο για την κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη με κάθε τρόπο. Αλλά για να υπάρξουν αλλαγές, απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης