Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας , αναπτύχθηκε μια ιδιόμορφη σχέση με τις ακροδεξιές αντιλήψεις γεγονός που ώθησε σε βίαιες συμπεριφορές. Εννοείται , ότι η τάση αυτή δεν αφορά το σύνολο, αλλά ισχυρές μειοψηφικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.. Με εξαίρεση την περίοδο της θητείας του Νίκου Τόσκα επί ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ανακατεύθυνση για την συνειδητοποίηση της κοινωνικής αποστολής της ΕΛ.ΑΣ , δεν έγινε ποτέ κάτι σχεδιασμένο για τον εκδημοκρατισμό μιας καίριας δομής στην λειτουργία του κράτους. Η ΝΔ επανήλθε με το δόγμα Νόμος και Τάξη που εκτροχίασε κάθε προσπάθεια και επανέφερε την αποστασιοποίηση ΕΛ.ΑΣ –κοινωνίας. Υπάρχουν εντός της Αστυνομίας δυνάμεις που δρουν σε συνεργασία με συμμορίες της νύχτας ή της ημέρας και ταυτόχρονα δυνάμεις που γαλουγήθηκαν με ακροδεξιά στερεότυπα, ότι εχθρός είναι και ο Ρομά και ο Αριστερός και ο ακτιβιστής και αυτός που επιδιώκει τον δημοκρατικό έλεγχο.
Η ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, αλλά ούτε τις αναγνωρίζει , ούτε φυσικά πρόκειται να τις αναλάβει. Και πώς να συμβεί αυτό, από την στιγμή που εμφύσησε στην ΕΛ. ΑΣ το πνεύμα της αντιπαλότητας με κοινωνικές δυνάμεις και όχι της συνεργασίας . Έλυσε τα χέρια σε δυνάμεις εντός της Αστυνομίας που άλλο δεν ήθελαν και τώρα δεν μπορεί να μαζέψει την εικόνα της. Ούτε όμως θα το επιδιώξει, αν δεν νοιώσει ότι μπορεί να έχει εκλογικές απώλειες. Μόνο αυτό μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, όχι όμως σοβαρά. Γιατί ο Μητσοτάκης τους θεωρεί συμμάχους και εκείνοι σύμμαχο τον πρωθυπουργό . Με απλά λόγια ο ένας εξαρτάται από τον άλλο για να επιβιώσει . Αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας και όχι διοίκησης. Γιατί αν οι κανόνες της δημοκρατίας υπερίσχυαν και απλά η κυβέρνηση έδειχνε μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας και περιφρόνησης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, κανείς στην ΕΛ.ΑΣ δεν θα τολμούσε να πυροβολεί παρακούοντας μάλιστα εντολές, ούτε θα ένοιωθαν ασύδοτοι. Πάντα η ΕΛ.ΑΣ έβρισκε τρόπο να έχει ασυλία ως ένα βαθμό, τώρα όμως είναι μια κατάσταση που προκαλεί την δημοκρατική συνείδηση των πολιτών.
Η στάση της κυβέρνησης στη δολοφονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα επιβεβαιώνει την αποστασιοποίηση και της κυβέρνησης από τον πολιτικό ορθολογισμό και σύρεται πίσω από την ανάγκη να κατευνάσει προκαταβολικά κάθε υποψία αντίδρασης από την Αστυνομία. Δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού Θεοδωρικάκου να καλύπτει παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών. Αντίθετα καθήκον του είναι να τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους , να παρακολουθεί την εφαρμογή τους προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να μην προσβάλλει τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.
Είναι μια στάση επικίνδυνη αυτή της κυβέρνησης. Κάθε φορά που ο Τραμπ βρίσκονταν σε δύσκολη θέση μετά από δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς ή μετά από ρατσιστικά ξεσπάσματα, αντί να διορθώσει την στάση του , την έκανε όλο και πιο επιθετική. Αυτό είναι γνώρισμα όλων των ρατστιστών και ακροδεξιών , αυτή είναι η ταυτότητά τους. Κατά συνέπεια, η στάση της κυβέρνησης να καλύπτει κάθε περιστατικό βίας ή να αμβλύνει με κάθε τρόπο τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ χωρίς να της υπενθυμίζει ποια είναι η αποστολή της, το πρόβλημα θα πάρει διαστάσεις. Και θα διχάσει και θα οξύνει τα πνεύματα στην κοινωνία. Πέρα από όλα αυτά, θα σύρει τη ΝΔ σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι , ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με προφανή κίνδυνο να αφομοιωθεί από μια νέα ταυτότητα, ένα μείγμα αυταρχισμού, αντιδημοκρατικότητας, ρατσισμού και απειλής κατά της κοινωνικής συνοχής.
Είναι , υπό αυτή την οπτική άμεσο και επείγον ζήτημα δημοκρατίας το πολιτικό σύστημα, κυρίως οι προοδευτικές δυνάμεις να συντρίψουν τις ακροδεξιές συνιστώσες της ΕΛ.ΑΣ και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα μέτωπο για τον εκδημοκρατισμό της. Περισσότερη δημοκρατία θέλει και η ΕΛ.ΑΣ και η ΝΔ. Η ΕΛ.ΑΣ όμως δεν εκλέγεται , η ΝΔ όμως;