Η μερική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ μετά την απειλή του Ερντογάν ότι θα απελαθούν εξαιτίας της δήλωσης για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, οδήγησε και τις άλλες πρεσβείες στην Άγκυρα, του Καναδά, της Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας σε άμβλυνση της θέσης τους. Οι ΗΠΑ πρώτα και μετά οι άλλες πρεσβείες εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών στις οποίες φιλοξενούνται. Ο Ερντογάν χαιρέτησε τη δήλωση , αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για «δήλωση μετανοίας» των δυτικών χωρών. Αυτό γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες χώρες, απλά δηλώνουν ότι τηρούν τον κανόνα περί μη ανάμειξης , αλλά δεν ανακάλεσαν τη δήλωσή τους για την απελευθέρωση του Καβαλά.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος «χαιρέτισε» τη δήλωση δυτικών πρεσβειών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την απέλαση 10 πρεσβευτών.
Ο πρόεδρος της γείτονος είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι διέταξε οι πρεσβευτές να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα γιατί ζήτησαν την απελευθέρωση του εξέχοντα ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που κρατείται επί τέσσερα χρόνια κατηγορούμενος για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος.
Οι ΗΠΑ κυρίως που προκάλεσαν την ένταση καθώς ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση του Καβαλά έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία έναν άλλο μηχανισμό πίεσης που ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει . Πρόκειται για την υπόθεση της Τράπεζας HulK Bank, την δεύτερη μεγαλύτερη στην Τουρκία και τράπεζα της οικογένειας Ερντογάν που κατηγορείται για παραβίαση του αμερικανού νόμου για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν. Το αμερικανικό εφετείο απέρριψε την αίτησης εξαίρεσης της Τουρκίας και τώρα η Άγκυρα απειλείται με πρόστιμο δισεκατομμυρίων , αλλά και διακοπή της δυνατότητας δανειοδότησης από ένα ευρύ δίκτυο δυτικών τραπεζών . Πέρα από τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς η αντιπολίτευση θα χρεώσει προσωπικά στον Ερντογάν και την οικογένειά του το πρόβλημα.
Πέραν αυτών οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έθεσαν και πλέον βρίσκεται στο τραπέζι της διπλωματίας το όνομα του Καβαλά. Τώρα αν ο ακτιβιστής εξελιχθεί και σε πολιτικό παράγοντα θα δείξει.
Σίγουρα όμως ούτε ταπείνωση, ούτε ανάκληση υπάρχει. Μάλλον συνέχεια θα έχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.