Αποδόμησε βασικά στοιχεία στην πολιτική Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση για την 47η επέτειο της ίδρυσης της ΝΔ, αλλά με το γάντι. Μίλησε για το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να διακατέχει την πολιτική αλλά και κατά της «πατριδοκαπηλίας», αλλά με ύφος που δεν παραπέμπει σε διαφωνία.  Έτσι κέρδισε η εικόνα. Ο Κ. Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, ενωμένοι για το καλό της παράταξης.  Ο Μητσοτάκης άλλωστε φρόντισε να μιλήσει  στην εκδήλωση με αποτέλεσμα τα κανάλια και τα sites να δείχνουν Μητσοτάκη και ολίγη από Καραμανλή. 

 

Η αλήθεια είναι πως η ομιλία Καραμανλή θέλει προσεκτικό διάβασμα για να καταλάβει ο απλός αναγνώστης τις διαφωνίες του. Το εσωκομματικό ακροατήριο όπως και οι προσεκτικοί παρατηρητές των πολιτικών δρώμενων, αντελήφθησαν αμέσως τι υπονοεί ο … «ποιητής».

Ο Καραμανλής εξέφρασε την διαφωνία του για τις «μεταρρυθμίσεις» Μητσοτάκη που διαλύει τα πάντα, πρωτίστως το κοινωνικό κράτος. Η ομιλία του ήταν σχεδόν αφιερωμένη στην αναγκαιότητα του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης από την πλευρά των πολιτών και ειδικά των πιο αδυνάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αν οι πολίτες δεν νοιώθουν ότι η Πολιτεία τους θεωρεί συμμέτοχους, ότι η Πολιτεία είναι αρωγός στα προβλήματά τους τότε απομακρύνονται από αυτήν. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι αναφορές αυτές του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται στον αντίποδα της περίφημης «ατομικής ευθύνης» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη αναφορά του κ. Καραμανλή που θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως αιχμή κυρίως προς τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον σημερινό πρωθυπουργό αφορούσε στα εθνικά θέματα. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «Έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών οι οποίοι πολλές φορές περνούν την μορφή της πατριδοκαπηλίας». Χαρακτήρισε την συμφωνία με την Γαλλία εθνική επιτυχία, τόνισε όμως οτι η εθνική ασφάλεια είναι πρωτίστως  ελληνική υπόθεση. Ενω στράφηκε κατα των ευρωπαίων  που δεν λαμβάνουν μέτρα κατα της Τουρκίας. 

Η κριτική του προς την Ευρώπη αφορούσε και  την περίοδο των Μνημονίων λέγοντας (μάλλον για πρώτη φορά) οτι η πολιτική της ηταν τιμωρητική προς την Ελλάδα. 

Ειδικά η αναφορά στην «πατριδοκαπηλία», όπως είναι κατανοητό, αποκλείει το ενδεχόμενο η κριτική του κ. Καραμανλή να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα των εξοπλισμών και την πρόσφατη Ελληνογαλλική Συμφωνία και δείχνει προς την κατεύθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το γεγονός δε ότι σχεδόν κανένα Μέσο δεν φιλοξένησε την ομιλία Καραμανλή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αποδέκτης του μηνύματος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν πρωτίστως ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.

Η ομιλία Καραμανλή  δίνει τροφή στα παρασκήνια, αλλά απέχει από το να δημιουργήσει  πολιτικό γεγονός η πολιτική κινητικότητα. 

 

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία