Δύσκολα, με μικρά βήματα και αρκετό φόβο οι Γερμανοί πολίτες θέλουν να εγκαταλείψουν τις πολιτικές της οικονομικής πειθαρχίας που έχει βλάψει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και η οποία πλήττει πρωτίστως τους νέους ανθρώπους. Αυτό φαίνεται από την μεγάλη πτώση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), την οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και την άνοδο των Πράσινων. Το αποτέλεσμα παρ όλα αυτά δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Διστακτικά βήματα προς το αύριο, επιμονή στις βεβαιότητες, φόβος για μεγάλες αλλαγές; Ολ αυτά σε μια εύθραυστη ισορροπία; Οι εκλογές στην Γερμανία έδειξαν την δυσκολία των Γερμανών πολιτών να περάσουν στην μετα-Μέρκελ εποχή.
Η Χριστιανική Ένωση γνωρίζει μια μεγάλη ήττα και είναι αυτό που δείχνει ότι υπάρχει μια τάση εγκατάλειψης της γνωστής πολιτικής λιτότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Το 2013 η Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) είχε πάρει 42% και σχεδόν το 50% των 709 εδρών.
Το 2017 όμως η Χριστιανική Ένωση πήρε 41,5% αλλά 411 έδρες (λιγότερες απο τις 355 της πλειοψηφίας) γι αυτό και οδηγήθηκε και πάλι στον συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες που πήραν 25,7%.
Στις ευρωεκλογές όμως του 2019 η Χριστιανική Ενωση πήρε μόλις 28,6% για να ακολουθήσουν αρνητικά αποτελέσματα σε μια σειρά απο Ομόσπονδα Κρατίδια.
Για να φτάσουμε σήμερα το 2021 οπου η Χριστιανική Ένωση παίρνει μετά βίας 24,5%.
Η αλήθεια είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν αύξησαν θεαματικά τη δύναμη τους σε σχέση με το 2017. Είναι ο υποψήφιος καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ένας συντηρητικός σοσιαλδημοκράτης, που έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα. Το επόμενο διάστημα θα φανεί σε τι βαθμό η προσωπικότητα Σολτς καθόρισε το αποτέλεσμα. Αναλυτές υποστηρίζουν οτι ο συντηρητισμός του Σολτς επέτρεψε στους Σοσιαλδημοκράτες να βγουν πρώτοι. Είναι όμως ο ίδιος αυτός συντηρητικός πολιτικός που δεν προσέφερε το ξεπέταγμα των σοσιαλδημοκρατών την ώρα της μεγαλύτερης πτώσης της Χριστιανικής Ένωσης.
Οι Πράσινοι είναι επίσης κερδισμένοι αν και οι δημοσκοπήσεις του έδειχναν κάποια στιγμή έως και πρώτους.
Οι Φιλελεύθεροι (το λεγόμενο και κόμμα των βιομηχάνων) εχει μικρά κέρδη σε σχέση με το 2017 ενω οι ακροδεξιά (AfD) έχει μικρή πτώση. Το κόμμα της Αριστεράς μπαίνει οριακά στη Βουλή πληρώνοντας την πώληση αφού ψηφοφόροι του πήγαν στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Το αποτέλεσμα επιβάλει σε όλα τα κόμματα σκληρές διαπραγματεύσεις και σκληρούς συμβιβασμούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μπορεί δηλαδή να κάνουμε Χριστούγεννα και πάλι με Μέρκελ.