Την στιγμή που παγκοσμίως και στην Ελλάδα φυσικά, συζητείται το αναδυόμενο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας για εκατοντάδες εκατομμύρια οικογένειες και παράλληλα αναζητούνται τρόποι στήριξης των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια επίδειξη πολιτικής αναισθησίας, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Είναι βέβαιο ότι η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη θα πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων , πολιτικών και κοινωνικών και θα προκαλέσουν ένταση σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε το παραμικρό για το θέμα αυτό στη ΔΕΘ, προφανώς για να μην επηρεαστούν οι δημοσκοπήσεις.
Η κίνηση αυτή προδίδει την απώλεια ελέγχου επί της ΔΕΗ, καθώς η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, «αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».
Πρόκειται παράλληλα για επίδειξη πολιτικής αναισθησίας καθώς η εξέλιξη αυτή καταγράφεται την στιγμή που κύριο κοινωνικό θέμα είναι η ενεργειακή κρίση , οι υψηλοί λογαριασμοί σε οικογενειακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.
Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.