Υπό  ευρωπαικό  έλεγχο βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, αλλά και για την υπουργοποίηση του Θ. Πλεύρη που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο με τις απάνθρωπες δηλώσεις του και τις ιδεολογικές του καταβολές που προσβάλλουν το κράτος δικαίου στο οποίο θέλει να ανήκει η Ελλάδα. Το να φθάσει η Τουρκία να καταγγέλλει την Ελλάδα για βάρβαρη συμπεριφορά σε μετανάστες και πρόσφυγες, αν και πρωτοφανές, αρχίζει να πιάνει τόπο και προς αυτή την κατεύθυνση δίνει η ίδια η χώρα μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα η Άγκυρα προειδοποιεί  Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν πρόκειται να πάρει όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης από το Αφγανιστάν . Την ίδια στιγμή ,  έρχεται το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το ίδιο θέμα και ενώ την ίδια ώρα στη βουλή,  στις 4 Σεπτεμβρίου ψηφίζονταν το νομοσχέδιο Μηταράκη.  

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović  τονίζει ότι στο νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ υπάρχει διάταξη που  μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε και με τον Πλεύρη. Ο οποίος έχει δηλώσει  ότι σε όλους τους μετανάστες πρέπει να απαγορευτούν οι βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ζητώντας ακόμα και να μην τους δίνουν φαγητό μέχρι να φύγουν. Η σημείωση είναι ότι σε κανένα κράτος δικαίου δεν θα γίνονταν υπουργός ο Πλεύρης.

Γκρίζα η εικόνα της Ελλάδας



Οι καταγγελίες πλέον πληθαίνουν.  Είναι μια δυσμενής εξέλιξη για την εικόνα της χώρας που πλέον γίνεται στόχος. Ας σημειωθεί πως καμία κυβέρνηση  και κανένας πολιτικός που εφάρμοσε ακροδεξιά αντιμεταναστευτική πολιτική και αδιαφορούσε για τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δικαιώθηκε και είτε πλήρωσε το τίμημα, είτε ηττήθηκε είτε απαξιώθηκε ηθικά. Θυμίζουμε: Σαλβίνι, Τραμπ, Μπολσονάρου, Όρμπαν, ενώ πολλοί βρίσκονται στο στόχαστρο για ρατσιστική συμπεριφορά και ξενοφοβία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομίζει ότι η ανάληψη του ρόλου του συνοριοφύλακα από τη χώρα μας θα προκαλέσει ευμενή αντιμετώπιση για την Ελλάδα και σε άλλα ζητήματα, ενώ ικανοποιεί την ισχυρή και κυβερνητικά πλέον ακροδεξιά συνιστώσα. Όμως η Ευρώπη κατέχει πολύ καλά την τέχνη της εξαπάτησης και κυρίως διαθέτει ιστορική πείρα για το πώς μετακυλίει ευθύνες και προβλήματα σε πρόθυμες χώρες. Η κυβέρνηση δεν πίεσε και δεν διαπραγματεύθηκε εδώ και δύο χρόνια καμία σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και καθώς είναι δεδομένη η αρνητική της στάση έναντι των προσφύγων , η ΕΕ δεν νοιώθει πίεση ώστε να αλλάξει πολιτική. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα. Είναι άλλο αυτό και άλλο η παραβίαση των διεθνών συνθηκών για όσους δικαιούνται άσυλο και άλλο πράγμα η κοινή ευρωπαική πολιτική για την δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, που σίγουρα θα ενταθεί.


 

Ο ρόλος της Τουρκίας και το Συμβούιο της Ευρώπης


 

Το στίγμα των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης έδωσε ο  εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, του ΑΚΡ της Τουρκίας  Ομέρ Τσελίκ , ο οποίος σε δηλώσεις του την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου επιτέθηκε με οξύτητα κατά της Ελλάδας και έστειλε νέα μηνύματα προς την ΕΕ. Ο Τσελίκ είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα επιτρέψει τη σφαγή ανθρώπων μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Άλλες χώρες(σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) προσπαθούν να στείλουν πρόσφυγες πίσω στις περιοχές  θανάτου, τρυπώντας τα φουσκωτά τους και ρίχνοντας βόμβες ήχου πάνω τους. Εμείς δεν είμαστε τέτοιο κράτος. Επιπλέον, όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία εκπληρώνει μόνη  της το καθήκον να προστατεύει τους πρόσφυγες με τον μεγαλύτερο συνειδητό, ηθικό και πραγματικό τρόπο μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέραν τούτου, η Τουρκία δεν είχε το περιθώριο να πάρει ούτε έναν επιπλέον πρόσφυγα».
 

Την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρηματολογεί μέσα στη Βουλή για το ξενοφοβικό και αντιπροσφυγικό Νομοσχέδιο η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος εγκαλεί την Ελλάδα για βέβαιη και σκοπούμενη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών.

     

«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση που συζητείται η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο», δήλωσε  η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović.

Το άρθρο 40 του νομοσχεδίου απέλασης και επιστροφής εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής και η μη τήρηση αυτών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα. Όπως τονίστηκε σε επιστολή του Επιτρόπου προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά και την τεκμηρίωση ανατροπών ή άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, ανησυχεί για αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος λυπάται ιδιαίτερα για το ότι η εν λόγω διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης.

Προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία