Με νοοτροπία πολιτευτή άλλων εποχών που νομίζαμε ότι το σύγχρονο πολιτικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του οριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέκρυψε στις δημόσιες δηλώσεις του όλα τα ζητήματα που του έθεσε ο Βορειομακεδόνας ομόλογός του Οσμάνι, σχετικά με τα μνημόνια συνεργασίας που οφείλει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, τις πινακίδες και άλλα ζητήματα όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας , η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας κλπ. Συνεπής ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας , κυρίως η στήριξη για την ενσωμάτωση στην ΕΕ, αλλά με προφανή στόχευση να μην ερεθίσει το ακροδεξιό ακροατήριο στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει να εμφανίζεται πατριώτης στα μικρόφωνα και πολιτικά αμήχανος όταν αυτά είναι κλειστά. Γιατί δεν είναι καθόλου τυχαίος σχεδιασμός της συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια. Οι δύο υπουργοί έκαναν από μια δήλωση, ο Δένδιας αποχώρησε και μόνον ο Οσμάνι απάντησε σε ερωτήσεις. Η δικαιολογία του προγράμματος ί είναι γελοία .
Το πρόγραμμα ετοιμάζεται ημέρες πριν. Οπότε αν είχαν προγραμματιστεί ερωτήσεις προς τον Έλληνα υπουργό πανεύκολα προγραμματίζονταν.
Αλλά ο Νίκος Δένδιας που φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός δεν είχε το σθένος και το πολιτικό εκτόπισμα να υπερασπιστεί την εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Απαντώντας λοιπόν σε ερωτήσεις Βορειομακεδόνων δημοσιογράφων ο Οσμάνι είπε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες της χώρας. Κάτι που θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για την ολοκλήρωση της κύρωσης αρκετών διεθνών συμφωνιών στην ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Έτσι θα επιτραπεί επιπρόσθετη αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στους συγκεκριμένους τομείς.
Σύμφωνα πάντα με το “MIA”, που απέδωσε με ακρίβεια τις δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας, διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά δεν έδωσε απάντηση ως προς τα μνημόνια που πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή , κάνοντας λόγο για τεχνικό θέμα κατά την συνάντησή τους. Αντίθετα ο Δένδιας ήταν προκλητικά αναλυτικός στη δήλωσή του, σε ζητήματα όπως η αλλαγή ονομασίας μιας οδού στα Σκόπια που έφερε το όνομα του Φιλίππου Β΄, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά γιατί η Αθήνα δεν προσέρχεται σε συνομιλίες για τα σχολικά βιβλία.
Ως προς τις πινακίδες οδικής σήμανσης η εξήγηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι οι τοπικές αρχές στη Μακεδονία, δηλαδή ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας που εκλέγεται με τη ΝΔ, «δεν επιδεικνύουν ενθουσιασμό, ωστόσο και γι’ αυτό το θέμα συζητήσαμε ευρέως και νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε λύση», τόνισε ο κ. Osmani.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν δυσλειτουγίες και από την άλλη πλευρά και ο Δένδιας έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά των Σκοπίων. Η κατάσταση στα βαλκάνια δεν είναι ρόδινη και η διμερής συνεργασία μπορεί να απογειωθεί, αν οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάσουν από κοινού πολιτικές που θα αποτελέσουν την προωθητική δύναμη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που προβλέπεται από την συμφωνία, καθώς εκεί μπορούν να τεθούν πάρα πολλά ζητήματα και να συμφωνηθεί η προώθησή τους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αποσυνδεθεί από το εθνικιστικό ακροατήριό τους και όσο οι δυσλειτουργίες δεν αντιμετωπίζονται τόσο θα προκαλείται αβεβαιότητα και στις διμερείς σχέσεις και θα στέλνει ανάλογα αρνητικά μηνύματα στις χώρες της περιοχής.