Στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος, δεν θα υπάρχει ούτε ένας πρωτοετής φοιτητής. Εχει 108 θέσεις δεν περνάει κανείς. Στη σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, υπάρχουν έτοιμες 159 θέσεις. Δεν θα φιλοξενήσουν κανέναν. Στην Ελλάδα των ακμμέων δασών το 20121. Σημαίνουν ολ αυτά ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είχε στόχο την περικοπή και όχι κατ ανάγκη των αδύναμων υποψηφίων. Και ο στόχος επετεύχθη.
Μπήκαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ , 18 χιλιαδες λιγοτεροι φοιτητές απο το 2020, που σημαίνει λιγότερα ποσά για την Παιδεία απο τον κρατικό προϋπολογισμό (οπως αυτό αναλογεί στις 18.174 κενές θέσεις) και συγχρόνως περισσότεροι πελάτες για ιδιωτικά κολέγια και αλλα συναφή ιδρύματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν Σχολές που δεν θα έχουν ούτε ένα πρωτοετή φοιτητή. Μάλλον τρίβουν τα χέρια τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το δώρο που τους έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατ εντολή και με την απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της κας Κεραμέως οτι τα αποτελέσματα των πανελληνίων σηματοδοτούν τον….”απεγκλωβισμό απο το πανεπιστήμιο”. Λες και η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο είναι ...αρρώστια.
Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα εστιάζει στην πολιτική Μητσοτάκη: “ Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν.
Απέναντι στην κυβερνητική επιλογή «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς», δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ, που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές, θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ” .
Ο Νίκος Φίλης , πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε “για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο”. Γνωρίζει βεβαίως ότι δεν θα εισακουστεί. Γιατί δεν πρόκειται για λάθος , ήταν μια συνειδητή ενέργεια η οποία μάλιστα έγινε και βιαστικά. Δηλαδή στην μέση της χρονιάς. Γιατί η στόχευση της κυβέρνησης είναι το χρήμα και οχι η εκπαίδευση. Η περικοπή κρατικών δαπανών για την Παιδεία , στο πλαίσιο συνολικά της περιστολής του κοινωνικού κράτους. Οι συγκρίσεις των ετών 2020-2021 είναι άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Το Υπουργείο θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ). Οι αρχικές εκτιμήσεις εκείνων που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν την ΕΒΕ ήταν πως μέσω αυτής θα 'κοπούν' 9.000 μαθητές. Τελικά, φαίνεται να 'κόπηκαν' περί τους διπλάσιους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν τμήματα/σχολές χωρίς κόσμο. Θα διαγραφούν; “Η κυρία Κεραμέως είχε πει πως θα γίνει αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τελικά σημαίνει ότι θα κλείσουν τμήματα”.