Οι φυσικές καταστροφές , η κλιματική αλλαγή, η αντιμετωπιση των νέων φαινομένων είναι αυτό που μας απασχολεί, που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Οχι στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ώρα που κυβερνά, το θέμα είναι ο εγωισμός, ο διχασμός, η τυμβωρυχία, η πολιτική επικράτηση του ίδιου και του επιτελικού του κράτους. Η “ηττα” των αντιπάλων του. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται με κάθε αφορμή και σε κάθε περίπτωση. Η πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού και της εξουσίας του ειναι πανω και πριν από όλα τα αλλα. Η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφές ηταν ενα ακόμα επεισόδιο, που ανέδειξε τους στόχους και τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης διακυβέρνησης.
Αν και οι πυρκαγιές ακόμα δεν έχουν σβήσει ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια (ακόμα) ωραιοποιημένη εικόνα για την κατάσταση και την κυβέρνηση του. Τα πάντα βαίνουν καλώς , γιατί τα πάντα με σοφία και τέχνη εποίησαν. Φταίει ο κακός μας ο καιρός, τώρα φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίνε οι άνεμοι και οταν φυσούσαν και οταν δεν φυσούσαν. Το επιτελικό κράτος είχε προνοήσει, είχε κάνει τις απαιτούμενες εργασίες απο πριν. Ομως οι συνθήκες είναι δύσκολες και ναι το επιτελικό κράτος “πέρασε κάτω απο τον πήχυ που μόνο έβαλε”. Και είναι μάλλον αυτός ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, αναλαμβάνοντας την γενική πολιτική ευθύνη. Αν και τα όλα όσα μπορούσαν να γίνουν είχαν γίνει. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο Μάτι. “Τώρα μετραμε στρέμματα, τότε μετράγαμε φέρετρα”. Και με αυτό το επιχείρημα ελπίζει να κερδίσει πάλι την κοινή γνώμη, να φανεί αυτό και στις δημοσκοπήσεις που δεν πάνε καλά για την ΝΔ τι τελευταίες εβδομάδες. Μόνο που δεν λέει αλήθειες ούτε και στο θέμα της αποκατάστασης. Παρουσιάζει τα πάντα σαν πρωτοφανή, σαν να γίνονται για πρώτη φορά (π.χ. το υψος των αποζημιώσεων
Οι πολιτικοί αρχηγοί στόχευσαν κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτα στο αλαζονικό ύφος, οπως και στην προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης. Ήταν σχεδόν υποχρεωμένοι να αναμετρηθούν με την προσπάθεια Μητσοτάκη να παρουσιάσει την κατάσταση στα μέτρα του. Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να ανατρέψουν την στρεβλή εικόνα που εμφάνισε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν όμως ερωτήματα για το κατα πόσο αυτό τελικώς είναι αποτελεσματικό. Διότι ο Κ. Μητσοτάκης κάνει συζητήσεις γνωρίζοντας οτι τα ΜΜΕ θα ωραιοποιήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η θα παρουσιάζουν το άλλο μεγάλο πρόβλημα, τον ...κορονοϊό για να ξεχαστεί η καταστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και σ αυτό που άφησε η κυβέρνηση του σε ότι αφορά την αντιμετωπιση των φυσικών καταστροφών, οπως και στις νέες προτάσεις. Δείχνοντας ότι υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις. Η κα Γεννηματά μόνη της (γιατί το κόμμα της δεν την ακολουθεί) προχώρησε σε μία ευθεία επίθεση κατα του Μητσοτάκη, διατηρώντας αποστάσεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και οι αλλοι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης.
Η επόμενη μέρα, ο τρόπος διαχείρισης της νέας κατάστασης θα έπρεπε να είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης. Αυτό που ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει, με την βοήθεια των ΜΜΕ. Η βοήθεια στους πυρόπληκτους , η αποκατάσταση της οικονομικής βάσης της Βόρειας Εύβοιας, η δασοπυρόσβεση και τόσα άλλα. Αυτα είναι τα θέματα. Και αυτά χάνονται μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση την οποία στήνει ο Μητσοτάκης σκοπίμως. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάνε στην ουσία των προβλημάτων, γι αυτό και ο πρωθυπουργός απέφυγε να προσπαθήσει να τις ακυρώσεις (αρνηθεί). Ειναι αλλωστε η λαϊκή αγανάκτηση το μεγάλο του πρόβλημα. Ετσι προτιμά να πάει την συζήτηση αλλού, στον πολιτικό διχασμό. Το μοναδικό θέμα το οποίο κάπως φάνηκε να αλλάζει είναι η δασοπυρόσβεση και αυτό εν μέρει. Οτι δηλαδή θα ενισχύσει την παρουσία της δασικής υπηρεσίας (την οποία διέλυσε με απολύσεις) η οποία πρέπει να συνεργαστεί με την Πυροσβεστική. Μόνο που δεν ακουμπάει καθόλου τις δομές και την γραφειοκρατία ώστε να υπάρξει μια εντελώς νέα διαχείριση των κινδύνων.
Το μόνο που εκμεταλλεύεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η αλλαγή κάποιων νομοθετημάτων, ώστε να ευνοείται το ...real estate Και στα Δάση.