Μόλις προ ημερών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, με θέμα το Αφγανιστάν. Οι ηγέτες κρατών –μελών της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ εξήραν τον ρόλο της Άγκυρας. Η υποτιθέμενη λυσσαλέα αντίδραση της Δύσης συνολικά στην πολιτική του Ερντογάν , τόσο για την προσέγγιση με τη Μόσχα , όσο και την Ανατολική Μεσόγειο εξαφανίστηκε. Τώρα όμως υπάρχει και δεύτερο ημίχρονο. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax , μετέδωσε την Δευτέρα 23 Αυγούστου, ότι Ρωσία και Τουρκία, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία , προκειμένου να υπογράψουν την προμήθεια από την Άγκυρα και δεύτερου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400. Φυσικά όλα αυτά είναι γνωστά στις δυτικές κυβερνήσεις, αλλά προς το παρόν σιωπή. Μπορεί να υπάρξει ένας νέος ίσως κύκλος έντασης με πρωτοφανή χαρακτηριστικά ή οι ΗΠΑ είναι σε θέση να δεχθούν μια νέα ταπείνωση χωρίς να αντιδράσουν; Ή μήπως μπορεί να αντιδράσουν τόσο δυναμικά που να αλλάξει το σκηνικό με μια μεγάλη ρήξη με την Τουρκία;
Για την Τουρκία είναι προφανές ότι η ερμηνεία που δίνει στις εξελίξεις είναι η εξής: η Δύση είναι σε παρακμή. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποχωρούν. Θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα φωνάξουν , θα απειλήσουν, τελικά δεν θα γίνει τίποτα και θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις γιατί μας έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα η Τουρκία μεγαλώνει. Σε πρώτη φάση η διάγνωση αυτή αποδείχθηκε σωστή. Γιατί πράγματι φώναξαν, επέβαλλαν οι ΗΠΑ κάποιες κυρώσεις, η Τουρκία όμως τις απορρόφησε και τώρα επιστρέφει. Στο μεταξύ όμως η Δύση εγκατέλειψε τις απειλές κατά της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Συρία, την Λιβύη και στο Βόρειο Ιράκ έχει εδραιώσει τη θέση της. Σον νότιο Καύκασο επίσης, στο Αιγαίο έχει καθηλώσει την Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, ούτε κυρώσεις επέβαλλε η ΕΕ, αντίθετα αναβαθμίζεται ο διάλογος με στόχο μια νέα συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης. Στην Κύπρο έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στο πλαίσιο της πολιτικής των δύο κρατών και αποδυναμώνει συνεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το δεύτερο στοιχείο που προέκυψε όμως είναι η κρίση στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ φεύγουν, η Τουρκία συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Λέγεται μάλιστα ότι τουρκικό αεροσκάφος φυγάδευσε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία μαζί με το δημόσιο θησαυροφυλάκιο. Παιχνίδια με όλους.
Αν η Τουρκία απλά εκβιάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για ανταλλάγματα σε περιφερειακό επίπεδο θα διαπιστωθεί σύντομα. Αν όμως προχωρήσει σε μια δεύτερη αγορά S-400, όλη η εικόνα αλλάζει. Κυρίως στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Εκεί θα συγκρουστούν δύο τάσεις. Η μία που λέει ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και να της ανατεθεί ένας ρόλος στην περιοχή, από το Αφγανιστάν μέχρι Το Γιβραλτάρ, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Η δεύτερη τάση όμως ενδέχεται να αλλάξει το σκηνικό. Γιατί μετά την ταπείνωση στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ θα δεχθούν και μια ακόμη από την Τουρκία , κάτι που ίσως θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει ο Μπάϊντεν.
Όλα αυτά διαμορφώνονται σε ένα πολύ γκρίζο διεθνές σκηνικό. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει σχέδιο και ικανή ηγεσία να το πραγματοποιήσει . Οι ΗΠΑ είναι πληγωμένες και ενδέχεται είτε να προσαρμοστούν, είτε να αντιδράσουν πολύ σκληρά. Η στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα στη Μόσχα ότι Ρωσία και Τουρκία πάνε για συμφωνία για τη νέα αγορά, σίγουρα έχει σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οπότε έχει μεγάλη σημασία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα τι ακριβώς θα συμβεί.
Μια νέα ένταση και ίσως μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Δύσης , κυρίως των ΗΠΑ με την Τουρκία, ή προσαρμογή και νέος κύκλος ανεκτικότητας στα σχέδια της Άγκυρας;.
.