Πάνω από 20.000 (ίσως 25.000) υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω του νόμου Κεραμέως. Το εκπληκτικότερο είναι πως ακόμα και αριστούχοι δεν μπορούν να μπουν σε Σχολή (Σχολές) της προτίμησης τους, επειδή ο ειδικός βαθμός δεν τους επιτρέπει. Επιβεβαιώθηκαν λοιπόν πλήρως οι προβλέψεις ότι ο νόμος Κεραμέως θα δημιουργήσει μια εικόνα καταστροφής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο όνομα της ...αριστείας. Οτι έκαναν το έκαναν με πλήρη συνείδηση. Θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των εισακτέων για να περικόψουν τα χρήματα προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Χιλιάδες οικογένειες θα συνεχίζουν να πληρώνουν δίδακτρα προς ιδιωτικά κολέγια κλπ.
Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε πως δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και με σκοπιμότητα παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές και οικογένειες.
Χιλιάδες παιδιά θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές, ενώ τον Αύγουστο θα αντιληφθούν οριστικά πως ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι φραγμένος. Δηλαδή τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο σύστημα εν μέσω πανδημίας αλλά και της ακαδημαϊκής χρονιά δεν είναι απλώς εγκληματικό, είναι ανέντιμο.
Η ανεντιμότητα προέκυψε απο την βιασύνη να περικοπούν δαπάνες ακι ο ρόλος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν παθογένειες , λάθη η αδυναμίες. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.