Αίσθηση έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Έλληνα πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν Νικόλαου Πιπερίγκου σε φιέστα του δικτάτορα Αλίεφ στην κατεχόμενη αρμενική πόλη Σουσί του Αρτσάχ. Είτε ο πρέσβης πήρε εντολή από την Αθήνα, είτε πήγε με δική του πρωτοβουλία έχει εγερθεί πολιτικό ζήτημα, πέρα από υπηρεσιακό. Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Δένδιας οφείλει εξηγήσεις.
Το σοβαρό διπλωματικό φάλτσο ανέδειξε η Νίνα Κασιμάτη, μετά από καταγγελία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας. Δεν είναι μόνο οι πολύ στενές σχέσεις του Αζερμπαιτζάν με την Τουρκία, κυρίως με τα κατεχόμενα της Κύπρου, είναι και η διπλωματική αγένεια που έδειξε ο Αζέρος δικτάτορας στον Έλληνα πρέσβη πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν κατά την διάρκεια επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Αλίεφ επιδόθηκε σε ένα φιλοτουρκικό παραλήρημα, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για συνεργασία με την Αρμενία. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να συνεργάζεται με όποια χώρα θέλει , η Ελλάδα δεν έχει το ίδιο δικαίωμα. Είναι ένα ακόμη στοιχείο κατάρρευσης της διεθνούς εικόνας και του κύρους της χώρας μας.
Η κυρία Κασιμάτη που είναι και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ προώθησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, την ανοιχτή επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και κάλεσε τον Υπουργό Νικόλαο Δένδια να ενεργήσει σχετικά, να απαντήσει και να ενημερώσει τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι , στην επιστολή τονίζεται «η άρνηση των χωρών της ομάδας Μίνσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), αλλά και της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να συμμετέχουν στη ντροπιαστική φιέστα, «που σκοπό είχε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν, μετά και το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το οποίο στις 20 Μαΐου με συντριπτική πλειοψηφία έθετε ένα ισχυρό πλαίσιο, επικρίνοντας το Αζερμπαϊτζάν για τις εγκληματικές του πρακτικές ενάντια στην Αρμενία και το Αρτσάχ».
Το όλο ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση, καθώς ο πρόεδρος του «συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν -Κύπρου», Ορχάν Χασάνογλου που μετέβη πέρυσι το Νοέμβριο στα κατεχόμενα, δήλωσε με σαφήνεια , κατά την συνάντησή του με τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, ότι πλέον θα είναι εφικτή η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως «κράτος» από το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ,
Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες και τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, διότι Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία και άλλες χώρες απειλούσαν να αναγνωρίσουν την αυτονομία ή και την αυτοδιάθεση ή την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο τελούσε υπό αρμενική κατοχή.
Αν ο κύριος Πιπερίγκος είχε εντολή από το ΥΠΕΞ να πάρει μέρος στην φιέστα έχει πρόβλημα ο Δένδιας. Αν πήγε με δική του πρωτοβουλία, πράγμα δύσκολο, οφείλει να παρέμβει ο υπουργός και να δώσει εξηγήσεις.
Περισσότερη προσοχή δεν βλάπτει..