Πέρασε τον σκόπελο Μπάϊντεν χωρίς απώλειες, σχεδόν διασκέδασε με την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, απώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην σιωπή και τώρα ετοιμάζεται για ένα νέο ντελίριο εθνικισμού στην Κύπρο. Ο Ερντογάν και όλη η κυβέρνησή του, προετοιμάζουν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου εδώ και καιρό. Στο επίκεντρο η Αμμόχωστος και αδιαφορεί επιδεικτικά όπως πάντα για το τι λένε η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Που δεν λένε και πολλά πράγματα και έτσι η Τουρκία σχεδόν ανενόχλητη εδραιώνει την αλλαγή σκηνικού και στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν σε καταστολή . Η Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε κρίση και μάλλον σε αδιέξοδο δίνουν αγώνες οπισθοφυλακών. Και πιθανότατα με την επίσκεψή του ο Ερντογάν να κάνει ένα βήμα παραπάνω που δεν γνωρίζουμε ακόμη πιο θα είναι. Η εξαντλητική προετοιμασία όμως δεν είναι συνηθισμένη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου Κύπρου, η Λευκωσία κινείται έντονα προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τόσο για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο όσο και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό στο σύνολό του. Κινείται δηλαδή στα συνηθισμένα μονοπάτια. Μόνο που πρόκειται για μετατόπιση του πολιτικού βάρους. Αφού , τόσο Λευκωσία, όσο και η Αθήνα δεν έκαναν απολύτως τίποτα εκεί που θα μπορούσαν , δηλαδή στην ΕΕ, ο Αναστασιάδης κινείται στο πλαίσιο του αργόσυρτου, όσο και αποδυναμωμένου ΟΗΕ.
Η ανάγνωση των έως τώρα κινήσεων της τουρκικής πλευράς δεν αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας ότι πρόκειται να υπάρξει κάποια ελάχιστη διαφοροποίηση. Αντίθετα και με την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είναι εμφανές ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει μέχρι τέλους στους σχεδιασμούς τους παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τα μηνύματα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απευθύνονται τόσο προς την τουρκική κυβέρνηση όσο και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, προς τον οποίο μετέφερε συγκεκριμένα μηνύματα από το Παρίσι τόσο σ’ ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του προβλήματος όσο και σε σχέση με τις ενέργειες στην Αμμόχωστο». Δηλαδή πίεση καμία.
Σε δική της ανάρτηση στο Twitter, η Πρέσβειρα της Γαλλίας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ παραγωγική, τονίζοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό». «Η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων των ΗΕ αποτελεί κλειδί», επεσήμανε, σημειώνοντας πως η Γαλλία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση στα Βαρώσια.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σάιμον Κόβνι με τον οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου, το Κυπριακό και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες που αυτή την περίοδο είναι ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Προφανώς όμως δεν είναι αυτό που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ. Προκαλεί πάντως εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ το Κυπριακό έχει αλλάξει σελίδα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ, το άνοιγμα των Βαρωσίων και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η Αθήνα και η Λευκωσία είναι πιο αποδυναμωμένες από ποτέ. Για την ακρίβεια διαχειρίζονται το μείζον αυτό εθνικό πρόβλημα περισσότερο ως γραφειοκρατικό αγκάθι , παρά ως εθνικό πρόβλημα. Πάντως όσοι νομίζουν ότι θα ξεφύγουν από την κρίση της Ιστορίας, είναι μακριά νυχτωμένοι….