Του Σωτήρη Σιδέρη
Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία συζήτηση στη βουλή , αποκάλυψε τους μύχιους φόβους του πρωθυπουργού. Στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση στις 16 Ιουνίου, απάντησε μεταξύ άλλων: «βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου…». Ο εφιάλτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν τον άφηνε σε χλωρό κλαρί. Ο πατέρας Μητσοτάκης , μετά από μια δραματική , ιλαροτραγική πρωθυπουργία που στον πυρήνα της είχε , όπως και σήμερα τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, συνετρίβη από τον Α. Παπανδρέου στις εκλογές του 1993. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι μπορεί να έχει την τύχη του πατέρα του, αλλά θεωρεί πως θα δεν συμβεί τελικά, γιατί άλλο Α. Παπανδρέου, άλλο Αλέξης Τσίπρας. Και με αυτή την πεποίθηση συνεχίζει με ωμότητα να συσσωρεύει κοινωνικά ερείπια.
Πάνω από 30.000 νέοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ χωρίς σχέδιο , χωρίς διάλογο. Η ανεργία στη δυτική Μακεδονία θα προκαλέσει σοκ ανεργίας εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης Το ρεύμα ακριβαίνει . Οι νέοι θα καταθέτουν σε ιδιώτες χρήματα για να πάρουν επικουρική, αν πάρουν. Το νερό ιδιωτικοποιείται και το Αττικό Νοσοκομείο μετατρέπεται σε επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό με μια δραματική ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου . Κάθε ημέρα που περνά και χειρότερα, όλο και πιο βίαια. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για την αδυναμία των κομμάτων να αναχαιτίσουν αυτή την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.
Σίγουρα η αντιπολίτευση χρειάζεται να επινοήσει νέες μεθόδους για να αναχαιτίσει αυτή την λαίλαπα. Είτε συνεργαζόμενη, είτε με νέες ιδέες, πρέπει να υπάρχει τρόπος. Πάνω που στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη οι επιστήμονες προειδοποιούν για τέταρτο κύμα πανδημίας, ίσως χειρότερο, ο Μητσοτάκης υπόγεια, σχεδόν στο σκοτάδι δρομολογεί το τέλος για τον δημόσιο χαρακτήρα ενός εξαιρετικού νοσοκομείου. Και σειρά παίρνει και το νερό. Αν τα ΜΜΕ συσκοτίζουν ή αποσιωπούν τις θέσεις της αντιπολίτευσης, μπορούν τα κόμματα να οργανώσουν κινητοποιήσεις, δημοψηφίσματα και να προκαλέσουν την κυβέρνηση στο κοινωνικό πεδίο.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 29 Ιουνίου, η κυβέρνηση με τροπολογία που έφερε σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας εισάγει ρύθμιση για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των υδάτων και συγκεκριμένα, του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.
Η υπηρεσία Ε.Υ.Σ. αφορά τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των κεντρικών υποδομών του νερού (πηγές, ταμιευτήρες, υδραγωγεία κ.λ.π.) με στελέχη της επιχείρησης και εργαζομένους να επισημαίνουν ότι σχετίζεται και με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.
Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ αλλά για τρία (3) χρόνια. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει «ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού», δηλαδή ιδιώτες.
Ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει το ΣτΕ την ευθεία πώληση του πλέον βασικού αγαθού, επιλέγει την οδό της Συμπραξης Δημόσιο - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ένα σχήμα όπου το δημόσιο πληρώνει, καταβάλλει τα κόστη και εγγυάται τα δάνεια και ο ιδιώτης απλώς εισπράττει, αυξάνοντας εκθετικά τις τιμές!
Όλη η μεθόδευση, άθλια στην ολότητά της για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει το Αττικό Νοσοκομείο, αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση- καταγγελία της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, που λόγω της ιδιαίτερης αξίας, παραθέτουμε ολόκληρη-
«Με παρασκηνιακό, υπόγειο και αντιδημοκρατικό τρόπο επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας. Ο χρόνος εκδήλωσης και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου οργανισμού κατά σατανική σύμπτωση είναι καρμπόν με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το “νέο ΕΣΥ” που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η «επιτροπή σοφών» του ΑΤΤΙΚΟΥ δηλαδή μία μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ανώτερων διοικητικών παραγόντων του νοσοκομείου (ούτε 10 τον αριθμό) προβλέπεται:
1. Το νοσοκομείο να απωλέσει το δημόσιο όποιον δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μετατραπεί μέσω ΣΔΙΤ σε ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα.
2. Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων Πανεπιστημιακών κατά τη νομοθεσία της Ιατρικής σχολής. Γνωρίζουμε ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Για το ΑΤΤΙΚΟ διαλέξανε μία μερίδα των πανεπιστημιακών ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή τους.
3. Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, πιο φτηνοί και λεηλατημένοι υγειονομικοί, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό οι εργολάβοι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κινητικότητα, οι εκβιαστικές μετακινήσεις και αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις “ημέτερων” και προϊσταμένων managers θα γίνουν ο κανόνας.
4. Μία ομάδα πανεπιστημιακής ελίτ και οι κλειστές ομάδες σε όλα τα επίπεδα (και το νοσηλευτικό) θα περιορίσουν τη δυνατότητα εργασιακής ισοτιμίας και δίκαιης ανέλιξης σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, όλων των πτυχίων και όλων των κλάδων. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο, δοτό και μη αιρετό όργανο, το λεγόμενο «σώμα διευθυντών», που παρακάμπτει κάθε εκλεγμένη αρχή πχ επιστημονικό συμβούλιο, και το οποίο μαζί με το καθεστώς της διεύθυνσης νοσηλευτικής ασκούν την πραγματική εξουσία στο νοσοκομείο.
5. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία θα αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο χώρο. Οι οργανικές θέσεις προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς θα συνεχίσει και γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΩΡΑ! Το απορρίπτουμε στο σύνολό του.
Για μας είναι αιτία πολέμου, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και το προσωπικό, ενάντια στη δημόσια υγεία.
Η ίδια η κυβέρνηση προστάτεψε και πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία.Το νέο ΕΣΥ μόνο νέο δεν είναι αλλά φτιάχνεται με όλα τα παλιά και σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Με ότι δηλαδή απέτυχε κατά τη διάρκειεα της πανδημίας και είχε τραγικά αποτελέσματα για το λαό μας.
Δεν θα τους περάσει!
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
1) Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1/7, ώρα 1.30 μμ στη διοίκηση.
2) Οργάνωση μαζικής σύσκεψης και κινητοποίησης, μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας, το επόμενο 15ήμερο, για την υπεράσπιση του νοσοκομείου για το λαό της περιοχής».