Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την δωρειάν προπληρωμένη κάρτα στους νέους που θα εμβολιάζονται. Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη να υπάρξουν κάποια κίνητρα ώστε να σπεύσουν οι νέοι. Διαφωνούν γιατί αυτή η ανακοίνωση φαντάζει είτε ως ευτελές κίνητρο, ενώ ισχυρές είναι και οι αντιδράσεις επιστημόνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον λίγο πολύ ότι διακατέχεται από την κουλτούρα ότι όλα αγοράζονται, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι μια εξευτελιστική για τους νέους απόφαση. Από επιστημονική άποψη η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο η κάρτα να δίνεται αμέσως μετά την πρώτη δόση . Προτείνει να δίνεται 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση και έχει το δικό της, απολύτως τεκμηριωμένο και σεβαστό σκεπτικό.


Ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα έχει στο μυαλό του ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει ευγενή κίνητρα και ότι αποσκοπεί στο να ενισχύσει το προφίλ του. Αν μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του εκλογές, ένας λόγος παραπάνω να τον καταγγείλει. Ο Τσίπρας σχολίασε ως εξής:
«Η  σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των  150 ευρώ , πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ.Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής-Δεν εξαργυρώνεται».
Η Αθηνά Λινού εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της μιλώντας στον Alpha 98,9 επισημαίνοντας ότι «είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα εντός 24 ωρών από αυτή. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».

Επισήμανε ότι «εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα – δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή κίνηση». Όπως εξήγησε «ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, ελάχιστα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση».
Όσον αφορά για την Επιτροπή των ειδικών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν τους συμβουλεύτηκε», επισημαίνοντας πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο»   

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣτην Πνύκα, εκεί που κάποτε... σείονταν οι κίονες όταν μιλούσαν μεγάλοι και τρανοί άνδρες με τεράστιο πνευματικό εκτόπισμα, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης , μέχρι και στην σύγχρονη... πλήρες κείμενο
Γιώργος Καρβουνιάρης*Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία με στοιχειώδη θεσμική λειτουργία, το φορτίο υποθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα θα είχε ρίξει περισσότερες από μία κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη... πλήρες κείμενο
Του Ερμή Βραχωρίτη Έχουν ξεπεράσει και τον πιο σκοτεινό εαυτό τους. Επί επτά χρόνια ταϊζουν το τέρας της διαφθοράς με την καθεστωτική νοοτροπία που μόνο αντιδημοκρατικά καθεστώτα επιβάλλουν. Θεωρούν την λογοδοσία ελάττωμα... πλήρες κείμενο
Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία