Επί 5 μέρες ο Τζό Μπάϊντεν ζητούσε από τους ευρωπαίους κυρίως συμμάχους του, να τον ακολουθήσουν στην σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία του δολοφονικού Πούτιν και των επικίνδυνων Κινέζων. Και εν μέρει το έκαναν, τουλάχιστον στα λόγια και στα χαρτιά (αποφάσεις). Μετά όμως από την 4ωρη συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Γενεύη, δυσκολεύτηκε να πείσει ότι η Ρωσία είναι εχθρική, να εξηγήσει γιατί ο Πούτιν είναι επικίνδυνος και κυρίως γιατί οι ευρωπαίοι πρέπει να χαλάσουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με Κίνα και Ρωσία, γιατί πρέπει να «επιτεθούν» με νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, περισσότερα τουλάχιστον απ αυτά που έχουν ήδη πάρει. Η πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη, η επιστροφή της Αμερικής είναι αμήχανη και αντιφατική.
«Δεν είμαι εχθρικός προς τη Ρωσία ή προς κάποιον άλλον, είμαι υπέρ των Αμερικανών» είπε ο Μπάϊντεν αρκετή ώρα μετά την συνάντηση του (16.6) με τον Ρώσο ομόλογο του. Δήλωσε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί αυτό είναι το dna των ΗΠΑ και εγγυητής της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά. Παραδέχθηκε ότι δεν είναι ώρα για Ψυχρό Πόλεμο αλλά ούτε και για αγκαλιές.
Τα όσα είπε -πολύ ώρα μετά την συνάντηση- μάλλον δύσκολα θα πείσουν τους ευρωπαίους συμμάχους του. Ακόμα και την αμερικανική κοινή γνώμη. Έδειξε παρ ολα αυτά ότι θέλει να διατηρεί εστίες έντασης με την Μόσχα , επικαλούμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περίπτωση Ναβάλνι (του πολέμιου του Πούτιν που βρίσκεται φυλακισμένος. «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε. Λέγοντας ότι εάν πεθάνει ο Ναβάλνι «οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι οδυνηρές».
Αντιθέτως ο Βλ. Πούτιν έμεινε στα υπαρκτά και εμφανή θέματα της αντιπαράθεσης, δηλώνοντας απλώς ότι πρέπει αν υπάρξει συνεννόηση με τις ΗΠΑ για σοβαρά θέματα όπως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις και η μείωση των εξοπλισμών. Ο ίδιος δε, έχει κάνει τις προτάσεις του, περιμένει να δει ποια μπορεί να είναι η ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον αν και κρατάει μικρό καλάθι. “Εχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά η συνάντηση δεν ήταν εχθρική” , είπε και ο ρώσος Πρόεδρος που έκανε πρώτος δηλώσεις.
Στην συνάντηση που κράτησε σχεδόν 4 ώρες , εξετάστηκαν τα θέματα των κυβερνοεπιθέσεων , των υποκλοπών, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητήματα για τα οποία κατηγορεί ο Λευκός Οίκος το Κρεμλίνο.
Παρ ολ αυτά συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι διπλωμάτες σε Αμερική και Ρωσία αντιστοίχως, ενώ θα γίνει και κάποια ανταλλαγή κάποιων κρατουμένων στη μία και την άλλη χώρα.
Συζητήθηκε και το ακανθώθες θέμα της Ουκρανίας, με τον Βλ. Πούτιν να κάνει σαφές ότι θα αντιδράσει ανάλογα αν το ΝΑΤΟ δεχθεί ως μέλος του το Κίεβο. Και τον Μπάιντεν να εκδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την τύχη της Ουκρανίας. Πρέπει όμως να τονιστεί η κατηγορηματικότητα με την οποία αντιδρά η Μόσχα στο θέμα αυτό «Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για αυτό», είπε κοφτά ο Ρώσος Πρόεδρος για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ειδικά σε ότι αφορά τον πολιτικό του αντίπαλο, Αλεξέι Ναβάλνι ο Β. Πούτιν ήταν κατηγορηματικός. Ειπε ότι παραβιάζει επαναλλειμένα τους νόμους της Ρωσίας, και ότι είχε την ευκαιρία να μείνει στο εξωτερικό αλλά προτίμησε να επιστρέψει στην Ρωσία. Σε οτι αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις, ο Πούτιν είπε οτι είναι κίνδυνος και για την Ρωσία όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε δε στις πρόσφατες επιθέσεις χάκερς τόσο στα συστήματα αμερικανικού πετρελαιαγωγού όσο και σε αγωγούς ύδρευσης στην Ρωσία.
Συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το Αφγανιστάν, η σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν από όπου οι Αμερικανοί αποχωρούν τον Σεπτέμβριο αφήνοντας στο πόδι τους την Τουρκία, όπως η Συρία και η Λιβύη. Εκτός από την επιστροφή των πρεσβευτών στα πόστα τους ο Πούτιν υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές σκοπεύουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.