Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και μάλιστα με διεθνή αντίκτυπο, για το παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, δήθεν εξοργισμένος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ζήτησε και τελικά πήρε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Ανδρέα Τσώλη.
Όμως είναι ήδη γνωστό, ότι το υπουργείο Υγείας γνώριζε εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά στο νοσοκομείο και το άφησε να λειτουργεί ως είχε και να πεθάνουν καθημερινά άνθρωποι. Προφανώς όμως ο Κοντοζαμάνης και ο Κικίλιας γνωρίζουν τα ακριβή αίτια του προβλήματος, διαφορετικά δεν θα ζητούσαν την παραίτηση, αν και τα ερωτηματικά είναι πολλά και αδυσώπητα.. Σίγουρα όμως γνωρίζουν ότι η Ελλάδα καταγράφει ευρωπαικό ρεκόρ θανάτων εκτός κορονοιού. Ούτε κουβέντα γι αυτό όμως.
Πρώτον. Αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως και ένα πλήθος αρμοδίων στην υπηρεσία του Νίκου Χαρδαλιά και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων γνώριζαν τον πρόβλημα γιατί δεν σταμάτησαν την λειτουργία της ΜΕΘ ή εν πάση περιπτώσει γιατί δεν το διόρθωσαν. Προφανώς ο διοικητής έχει ευθύνες, αλλά το να επιρρίπτει το υπουργείο Υγείας τις ευθύνες αποκλειστικά στην διοίκηση είναι υπεκφυγή. Τουλάχιστον.
Στις πολιτισμένες χώρες ή στις χώρες όπου λειτουργούν οι ελεγκτικοί θεσμοί και η δημοκρατία, συγκροτείται μια ανεξάρτητη επιτροπή που ελέγχει το πρόβλημα και βγάζει συμπέρασμα.
Δεύτερον γιατί επί εβδομάδες ή και μήνες δεν ενισχύθηκε το νοσοκομείο ή γιατί δεν ερευνήθηκαν έγκαιρα οι θάνατοι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα;
Που δεν είναι το μόνο . Γιατί μόλις προ ημερών σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΦΣΥΝ και βασίζονται σε αποσπάσματα του βιβλίου «Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία», των Εκδόσεων Τόπος, που επιμελήθηκαν επιστημονικά οι Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής της Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, και Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ καταγράφονται τα εξής:.
Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 22 Φεβρουαρίου-31 Δεκεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 8.405 θάνατοι περισσότεροι από τους αναμενόμενους βάσει του μέσου όρου των θανάτων της πενταετίας 2015-2019 - αύξηση 8,4% σε σχέση με τους αναμενόμενους βάσει των προ πανδημίας τάσεων.
Σχεδόν οι μισοί (3.799 θάνατοι, το 45,2% των πλεοναζόντων θανάτων του 2020) δεν μπορεί να αποδοθούν στην COVID-19 ή σε αδιάγνωστους θανάτους από αυτήν, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους έλαβε χώρα μεταξύ των πρώτων δύο επιδημικών κυμάτων, όταν τα επίπεδα διασποράς του SASR-CoV-2 στην κοινότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Το ποσοστό αυτό (45,2%), σύμφωνα με τους καθηγητές, είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κυμαίνεται στο 20%.
«Τυπικά η πλεονάζουσα θνησιμότητα σε συνθήκες πανδημικής κρίσης μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση των θανάτων από το υπεύθυνο για την πανδημία λοιμώδες νόσημα (εν προκειμένω την COVID-19), σε αδιάγνωστους θανάτους από το ίδιο νόσημα λόγω μη διαγνωστικής τους επιβεβαίωσης ή, τέλος, σε θανάτους από άλλα αίτια μη σχετιζόμενα άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία. Προφανώς η κατάσταση οφείλεται οφείλεται και στην αναστολή λειτουργίας τμημάτων των νοσοκομείων, αλλά αυτά επισημαίνονταν από τα κόμματα και τους ειδικούς. θα ερευνηθούν αυτοί οι θάνατοι;
Μάλλον οι εισαγγελείς σε αυτή τη χώρα έχουν πρόβλημα ανάγνωσης ή και ακοής. Γιατί αν λειτουργούσε σωστά η Δικαιοσύνη αυτά τα ντοκουμέντα θα έπρεπε να αποτελούν ήδη την πρώτη ύλη για μια εισαγγελική έρευνα. Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ελέγξουν την κυβέρνηση. Υπάρχει άλλος λόγος μήπως;
Θα παρέμβει κανείς;. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν νομική και κοινοβουλευτική οδό να ερευνήσουν και να πιέσουν για κινηθεί η Δικαιοσύνη;
Κάτι πρέπει να γίνει. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι κάτι δεν πήγε καθόλου καλά στην πανδημία. Και για να γίνει αυτό κάποιες Αρχές, φορείς , κόμματα και επιστημονικές οργανώσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η ακινησία τους δεν είναι μόνο προβληματική, δεν είναι μόνο περίεργη, είναι και αντικοινωνική…