Και ξαφνικά φταίει ο ...Χρυσοχοϊδης. Το Μέγαρο Μαξίμου παρασκηνιακά συμβουλεύει δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Χρυσοχοϊδη για τα όσα (δεν) γίνονται με το οργανωμένο έγκλημα. Δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ρίχνει σπόντες. «Ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο», είπε όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από όλους τους υπουργούς. Για να συμπληρώσει η εκπρόσωπος κα Αριστοτελεία Πελώνη: «Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται». Είναι όμως ο ίδιος ο έμπειρος πολιτικός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που δέχθηκε να πάρει πάνω του την ...εφαρμογή της πολιτικής Νόμος και Τάξη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξέχασε το παρελθόν του και την εμπειρία του. Παραγκωνίζοντας από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτική καταστολής, των διαδηλώσεων, των φοιτητών, των όποιων αντιδρούν. Δεν ήταν ακριβώς πολιτική “Νόμος και Τάξη”. Τώρα η κυβέρνηση λούζεται την μονόπαντη , την εμμονική, την ιδεοληπτική και καιροσκοπική πολιτική της. Μόνο που ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη. Θα την αποδώσουν στον ...επισκέπτη, στον συνεργαζόμενο, στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Οι ίδιοι λένε “πήραμε τον καταλληλότερο και συμφώνησε με την πολιτική μας”.
Και είναι αλήθεια οτι ο κ. Χρυσοχοϊδης από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με διαδηλωτές, με φοιτητές , με περιθωριακούς. Ασχολήθηκε επίσης με την τόνωση του ηθικού των αστυνομικών, με προσλήψεις και με την υλική υποδομή.
Τώρα φαίνεται περίτρανα ότι όλα τα παραπάνω ήταν επιμέρους ζητήματα, ακόμα και για όσους στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Ότι η συγκεκριμένη εμμονική άποψη είναι ελλιπής και μακριά από το πραγματικό πρόβλημα. Και ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι από τους πρώτους που το αντιλαμβάνεται, γιατί το γνωρίζει από το παρελθόν.
Η κοινή γνώμη δεν ασχολείται συνήθως με λεπτομέρειες. Όμως δεν αποκλείεται η πολιτική του πορεία να τελειώσει άδοξα, μακριά από τη δόξα της πρώτης του θητείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης(τότε).
Οι δικαιολογίες
Οι συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης είναι ορατές στην κοινωνία. Πέρα από την ανενόχλητη δράση των εγκληματικών ομάδων, η κυβέρνηση όπως και οι αστυνομικοί επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας στον νόμο και στην εφαρμογή του. Έτσι ξαναήρθε στην επικαιρότητα η συζήτηση για την αυστηρότητα των νόμων ή για τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμα και για την νομιμοποίηση της οπλοφορίας. Η ακόμα και ...κάθοδο των βαλκάνιων μαφιόζων στη χώρα μας , όπως είπε η κα Μπακογιάννη.
Πουθενά στον κόσμο η αυστηροποίηση των νόμων δεν απέτρεψε την αύξηση του εγκλήματος ή την σκληρότητα των δολοφόνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και στην εφαρμογή των νόμων ή στο σύστημα των φυλακών.