Απώλειες για τα μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ) έβγαλαν οι Κάλπες στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για την “εισβολή¨ των Τούρκων στην Αμμόχωστο, αλλά και της δημιουργίας του νέου Κόμματος "Δημοκρατική Παράταξη". Στα εκλογικά τμήματα των προσφύγων -εκτοπισμένων από τα κατεχόμενα (Κερύνεια και Αμμόχωστος) εκφράστηκε η δυσαρέσκεια, με τα μεγάλα κόμματα να χάνουν σωρευτικά πάνω από 10%. Τη διαφορά καρπώνεται το καινούργιο κόμμα “Δημοκρατική Παράταξη” (διάσπαση του ΔΗΚΟ) και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ.
Η καταπάτηση της κλειστής εδώ και 40 χρόνια Αμμοχώστου, από τους Τούρκους , προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το όποιο ενδεχόμενο διευθέτησης του Κυπριακού. Και αυτό φάνηκε και στις κάλπες γενικότερα, γιατί και στις Περιφέρειες Λευκωσίας και Λάρνακας υπάρχει πτώση των τριών πρώτων κομμάτων.
Όμως και η διάσπαση του ΔΗΚΟ, του τρίτου σε δύναμη κόμματος, το οποίο ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού, με την δημιουργία της "Δημοκρατικής Παράταξης" έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα. Πολλοί ψηφοφόροι επενδύουν ελπίδες στο καινούργιο αυτό κόμμα, μετακινήθηκαν όπως φαίνεται και από το ΔΗΚΟ, αλλά και από τα δυο πρώτα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που επίσης είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται.
Η νέα Βουλή φαίνεται ότι θα είναι 7κομματική (ένα κόμμα λιγότερο από το 2016). Η αποχή μένει περίπου στα ίδια με πολύ μικρή αύξηση. Είναι βεβαίως γνωστό ότι οι βουλευτικές δεν είναι καθοριστικές γιατί η εξουσία ανήκει στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος και ορίζει τον πρωθυπουργό και την σύνθεση της κυβέρνησης λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.
Τα τελικά αποτελέσματα
Δημοκρατικός Συναγερμός 27,77% (-2,9% σε σχέση με το 2016)
ΑΚΕΛ 22,34% (-3,3%)
Δημοκρατικό Κόμμα 11,29% (-3,2%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο 6,78% (+3%)
ΕΔΕΚ 6,72% (+0,5%)
Δημοκρατική Παράταξη 6,10%
Κίνημα Οικολόγων 4,41% (-0,4%)
Τα κόμματα που δεν έπιασαν το όριο του 3,6% δεν μπαίνουνε στη Βουλή.
Οριακά εκτός έμεινε το "Κίνημα Ενεργοί Πολίτες" με 3,27%.