Του Σωτήρη Σιδέρη
Ελάχιστη πολιτική και διπλωματική αξία έχουν, τόσο η περιοδεία, όσο και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Μ. Τσαβούσογλου στη Θράκη περί τουρκικής μειονότητας Αν εξαιρέσουμε τον διπλωματικό αναλφαβητισμό των ελληνικών ΜΜΕ, τίποτα το νέο, ούτε το αξιοσημείωτο συνέβη. Ο Τσαβούσογλου και κυρίως ο Ερντογάν ήθελαν να επαναλάβουν αυτό που εδώ και χρόνια ισχυρίζονται. Ένα εθνικιστικό σόου για τα ΜΜΕ και τα αδηφάγα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ, πριν πέσουν οι κουρτίνες και αρχίσουν οι συνομιλίες. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν, να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική εθνική μειονότητα και να εμπλακούν έτσι , τόσο στη ζωή της μειονότητας, όσο και στα εσωτερικά της Ελλάδας. Η εμπλοκή είναι γνωστή ως προς την μειονότητα. Δεν κατάφεραν όμως ποτέ να κάνουν ούτε ένα βήμα παραπάνω. Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει ισχυρά οχυρωματικά έργα γύρω από την συνθήκη της Λωζάννης που της έχουν χαρίσει τόσο ισχυρές θέσεις. Άλλο πράγμα η επαγρύπνηση, άλλο η ανόητη ταραχή.
Πέραν λοιπόν των εντυπώσεων που αύριο θα έχουν ξεχαστεί, αναμένονται με ενδιαφέρον οι ουσιαστικές συνομιλίες. Το νέο δόγμα της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να προωθηθεί το θετικό κλίμα με σύνθημα «κάνουμε μπίζνες όχι διαπραγμάτευση» και για τον λόγο αυτό έχει αναθέσει το έργο αυτό στον υφυπουργό Εξωτερικών Φραγκογιάννη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η ατζέντα αυτή αν και αποδεκτή και πολύ πιο παλιά από τον κ. Φραγκογιάννη είναι και, κατά συνέπεια δεν είναι εκεί το πρόβλημα . Το πρόβλημα είναι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας την οποία προσπαθεί με ένταση να επιβάλλει στην Ελλάδα.
Υπό αυτή την οπτική θεωρείται πιθανό σενάριο μια καταρχήν συμφωνία για συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου. Από την συνάντηση αυτή θα προκύψει κάτι, ευχάριστο ή δυσάρεστο μόνο αν εμπλακούν ενεργά οι ΗΠΑ και η Γερμανία που ασκούν μεγάλη επιρροή τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα ήθελαν τις δύο χώρες στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο πρωθυπουργός όμως για εσωτερικούς λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης δεν θα κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα, γιατί τον έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά οι Καραμανλής και Σαμαράς που δεν θέλουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Προφανώς η Αθήνα ήρεμα νερά , αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν μετά τον Ιούνιο.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψης στη Θράκη περί τουρκικής μειονότητας ήταν προβλέψιμη, σωστή και υπηρεσιακά επιβεβλημένη. Μέχρις εκεί όμως γιατί την Δευτέρα 31 Μαίου, ημέρα συνομιλιών θα έχουμε τις εξελίξεις
Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.