Ο στρατός κατοχής στην Κύπρο ενισχύεται με τη δημιουργία βάσης για drones που ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Πρόκειται για μια κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου, υπονομεύει τις συνομιλίες υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και κυρίως επιβεβαιώνει την απόλυτη εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ξεσηκώσουν διεθνείς αντιδράσεις, αποδέχονται σχεδόν μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αφιέρωνε τον μισό χρόνο για το Κυπριακό, σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώνει για το μεσανατολικό και την στήριξη του Ισραήλ, η κατάσταση ίσως να ήταν διαφορετική.
Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν συνιστούν μια νέα δυσμενή εξέλιξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος τα πρώτα τουρκικά ντρόουνς έφτασαν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στις 16 Δεκεμβρίου 2019 . Αυτό ήταν το πρώτο που έγινε από πλευράς Τουρκίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βάσης στα κατεχόμενα, που σταδιακά εξελίσσεται σε ορμητήριο για επιχειρήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε νέους της Τουρκίας με αφορμή το Μπαϊράμι των Νέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας Τουρκία είναι παντού», λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που κάνουν βήματα στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει 5 γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία και δεν έχει ανάγκη από κανέναν. «Εμείς τα έχουμε κάνει αυτά σε τόσο καλή στιγμή που καταφέραμε ταυτόχρονα να κερδίσουμε αυτά τα πλοία για τη χώρα μας. Τώρα ελπίζουμε να φέρουμε και καλά νέα, μην εκπλαγείτε εάν σύντομα ακούσετε -πρώτα ο Αλλάχ- και τα νέα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε. Άλλωστε, από τη στιγμή που θα λάβουν αυτή την είδηση, είπε, «ο κόσμος θα αλλάξει την άποψή του για την Τουρκία. Από αυτή την άποψη ο κόσμος μάς ζηλεύει αυτή τη στιγμή και έχουν δίκιο να μας ζηλεύουν. Αφήστε τους να ζηλεύουν. Νότια Κύπρος και βόρεια Κύπρος; Γιατί ενοχλούνται; Επειδή τα πλοία μας είναι εκεί. Οι φίλοι μας έκαναν δήλωση τις προάλλες».
Συνεχίζοντας είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και από την Κύπρο «θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο και γι' αυτό θα είμαι στη βόρεια Κύπρο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα και εάν εσείς δεν επιδείξετε αυτή την αποφασιστικότητα και δεν θέσετε αυτή τη στάση δεν θα σας λάβουν σοβαρά υπόψη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αν και προκαλεί ερωτηματικά η αναφορά του σε ανακοινώσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Γιατί αν οι ανακοινώσεις αφορούν ανακάλυψη κοιτασμάτων εντός της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθούν ενώπιον πρωτοφανούς κρίσης, Πέραν αυτού, η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη από συμμαχίες , καθώς χάνει έδαφος στον διεθνή διπλωματικό καταμερισμό και εκβιάζει με αποσταθεροποίηση της περιοχής, αν δεν εισακουστεί. Δεν έχει εισακουστεί και προφανώς κλιμακώνει την ένταση. Σημειώνεται ότι μετά τις εντάσεις του 2020 και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες το κέντρο βάρους στην περιοχή έχει μετατοπιστεί προς την Αίγυπτο που συνομιλεί απευθείας με όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και το Ισραήλ . Και μάλιστα θεωρείται και φερέγγυος συνομιλητής, σε αντίθεση με την Τουρκία που χάνει έδαφος. Για τους λόγους αυτούς, ο Ερντογάν προσπαθεί να επανέλθει στο τραπέζι με τους δικούς του όρους που ήδη δεν έχουν γίνει δεκτοί. Σε κάθε περίπτωση όμως για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες γιατί η στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων δεν είναι καλό σημάδι για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Στην Κύπρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι βυθισμένος σε μια πολιτική και ηθική κρίση. Με διαρκείς ελιγμούς και ενίοτε με κρίσεις λαικισμού προσπαθεί να συνεχίσει να κυβερνά , αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον ίδιο. Με διαλυμένο το ηγετικό του προφίλ ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να διαπραγματευθεί το Κυπριακό και αναλώνεται σε συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση. Η ανάγκη για αλλαγή στην Κύπρο είναι ορατή.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει συνειδητά αποστασιοποιηθεί από το Κυπριακό, αφήνοντας τον Αναστασιάδη να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Κύπρος από την Ελλάδα, ούτε μπορεί να γίνει αυτό. Αλλά το μέτωπο , είναι τόσο αποδυναμωμένο, είναι επίσης τόσο εμφανής η απουσία οράματος, σχεδίου και στρατηγικής, που δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και οι μεγάλες χώρες μιλούν σχεδόν απαξιωτικά για το διαχρονικό εθνικό πρόβλημα.
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί και γίνονται χειρότεροι. Το πώς θα βγει από αυτή την περιπέτεια και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι άγνωστο. Αλλά όσο προσποιούνται ότι η διαχείριση είναι σωστή και αποδοτική, τόσο το χειρότερο για το Κυπριακό , ως εθνικό πρόβλημα…