Η έκπληξη ήρθε από την μητρόπολη το παγκόσμιου καπιταλισμού, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια που είναι η μόνη ελπίδα . Ο Μπάϊντεν τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων και η υπουργός Εμπορίου Κάθριν Τάι δήλωσε ότι, «αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα». Είναι μια κίνηση με παγκόσμιο αντίκτυπο. Ταυτόχρονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επεξεργάζεται μεθόδους για να αλλάξει προσωρινά η εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία δίνει, ουσιαστικά, στις φαρμακοβιομηχανίες το μονοπώλιο ως προς τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων, κάτι που έχει αποκλείσει φτωχότερες χώρες από το να αυξήσουν τις εμβολιαστικές τους δυνατότητες.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να προβούν σε ανάλογες κινήσεις.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τάι αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.
Από την πλευρά του, Ο γ.γ. του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ως «μνημειώδη στιγμή» την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια.
«Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή, ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν».
Στην Ελλάδα άμεση ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την κατάργηση των δικαιωμάτων πατέντας και ενώ είναι γνωστό ότι οι φαρμοβιομηχανίες πριμοδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια για να ανακαλύψουν το εμβόλιο. Δικαίως όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται και εναντίον του Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο ήταν κατά , αλλά ειρωνεύθηκε στη βουλή τον Αλέξη Τσίπρα , όταν ο τελευταίος ανέπτυξε τη θέση του για τις πατέντες
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά με ένα νόμο κι ένα άρθρο».
Καταλήγοντας σημειώνει: «Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών».
Αν τελικά προχωρήσει το όλο ζήτημα και αλλάξει η νομοθεσία θα πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας αλλαγή που θα επηρεάσει το μέλλον και στον τομέα της υγείας και στην οικονομία
Ηταν στις 15 Ιανουαρίου του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαξίωνε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας στα εμβόλια.
«Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο..."