Στους 5.000 ή στους 8.000 νεκρούς οι Έλληνες πολίτες σε μεγάλο ποσοστό ήταν έντονα δυσαρεστημένοι με την διαχείριση της πανδημίας. Στους πάνω από 10.000 νεκρούς, οι πολίτες κατάλαβαν το λάθος τους και επιδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική. Και εκεί που η φθορά ήταν πασιφανής και τα ποσοστά έπεφταν συνεχώς , ξαφνικά ο ελληνικός λαός, αντελήφθη το λάθος του και δίνει νέα ώθηση προς τη ΝΔ που προσεγγίζει και πάλι το 40%. Μιας και η κυβέρνηση  έχει ανάγκη από διέξοδο, η δημοσκόπηση είναι κάτι σαν εμβόλιο για τα πολιτικά προβλήματα . Και αυτό πιθανότατα συμβαίνει. Μαζί με τον πληθυσμό εμβολιάζεται και η κυβέρνηση , ώστε αν αποκτήσει ανοσία κατά της φθοράς . Ένας τραγέλαφος που ξεφεύγει από κάθε πολιτική λογική.


Αν πιστέψουμε λοιπόν την εταιρεία Marc  και την δημοσκόπησή της στο Πρώτο Θέμα, η ΝΔ διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξης του 16,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 39,3%, έναντι 22,7%.  Η διαφορά αυτή αποδίδεται κατά μείζονα λόγο στην συντετριμμένη μεσαία τάξη , η οποία αν και φαλιρισμένη προτιμά τη ΝΔ σε ποσοστό  42,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει  μόνο το 12,2% έρχεται τρίτος, πίσω από το Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει ποσοστό 14,4%. Είναι πολύ συγκινητική η τάση των ψηφοφόρων που προτιμά το ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οδεύει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.


Σύμφωνα επίσης με την δημοσκόπηση, η  αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως «πληρώνει» δημοσκοπικά τις επιλογές, της αφού το 77,3% κρίνει αρνητικά την έως τώρα τακτική της, την ώρα μάλιστα που το 53,4% των πολιτών κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης.
Εννοείται πως καμία δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνει ποτέ ερωτήσεις του τύπου «συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Ουρούτς Ρέις» ή συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις απευθείας αναθέσεις , την αστυνομία στα ΑΕΙ, την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και πολλές ακόμη που δεν ακουμπούν καν. Εκ των πραγμάτων η διατύπωση των ερωτήσεων δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα της κοινής γνώμης και των κομμάτων για την πορεία της οικονομίας, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για το που πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε διατυπώθηκαν ποτέ ερωτήσεις για το αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας.


Υπό αυτή την οπτική δεν είναι μείζον η διαφορά των 16 μονάδων που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις. Το μείζον είναι ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν με κριτήριο τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων , αλλά με βάση τα δικά τους κριτήρια. Και αυτά απέχουν πολύ από την ειδυλλιακή δημοσκοπική εικόνα που θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, η πολιτική αντιπαράθεση θα τεθεί τις επόμενες εβδομάδες σε νέα βάση , καθώς οι ενδείξεις οδηγούν σε ύφεση την πανδημία.
Προφανώς το δημοσκοπικό μπαράζ των τελευταίων ημερών δεν είναι άσχετο και με τις προγραμματικές θέσεις που άρχισε να δημοσιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι οι δημοσκοπήσεις, αλλά η δική του εικόνα. Το πρόγραμμά του, η εικόνα ενότητας και στήριξης των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων.  
Ας τολμήσουμε και μια πρόβλεψη. Είναι πολύ πιθανό, μόλις αρχίσει στη βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί το 8ωρο, θα εμφανιστούν δημοσκοπήσεις που θα φέρουν τους εργαζόμενους και συμφωνούν με την κυβέρνηση και να διαφωνούν με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ….

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία