Το τηλεφώνημα του Μπαϊντεν που τόσο περίμενε ο Ερντογάν δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Οι δυο ηγέτες, Μπαϊντεν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι …διαφωνούν. Γι αυτό και έδωσαν ένα κανονικό ραντεβού στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμα και η διαπραγμάτευση για την σύνταξη της λιτής ανακοίνωσης για το τηλεφώνημα, ήταν δύσκολη, κράτησε πολύ ώρα, δείχνοντας το κακό κλίμα της συνομιλίας. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον τούρκο ομόλογο του, επιβεβαίωσε τις κακές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Η επικοινωνία έγινε μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, με τον Λευκό Οίκο να έχει διαμηνύσει την πρόθεση του πρόθεση Μπαϊντεν να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων την επομένη του τηλεφωνήματος (Σάββατο 24.4) ημέρα Μνήμης για την σφαγή των Αρμενίων από τους τούρκους. Ο κ. Μπαϊντεν ακολουθώντας την ίδια τακτική που είχε και με τον Πούτιν, επικοινώνησε για να ανακοινώσει τις απαιτήσεις του.
Είπε απευθείας στον τούρκο Πρόεδρο , όσα ήδη γνωρίζουμε. Του είπε δηλαδή ότι πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, του ανακοίνωσε ότι είναι εκτός προγράμματος για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35, αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και του ανακοίνωσε και την πρόθεση του να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Η ουσία της συζήτησης αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση. Όλα τα επιμέρους θέματα θα μπορούσαν και να μην αποτελούν πρόβλημα, αν ο Ερντογάν αποφάσιζε να σταθεί και πάλι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών εγκαταλείποντας, την Μόσχα και το Πεκίνο. Όμως ο Ερντογάν δεν έχει αποφασίσει να υπακούει τις εντολές της Ουάσιγκτον πλέον. Και αυτό είναι ο σκληρός πυρήνας της διαφοράς τους.
Η Άγκυρα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αποφεύγει να αναφερθεί στα όσα ελέγχθησαν στην επικοινωνία με τον Μπαϊντεν. Προφανώς γιατί ο κ. Ερντογάν πρέπει να σκεφθεί πως θα παζαρέψει με τον Μπαϊντεν. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για ανατολίτικά κόλπα. Το μήνυμα είναι σαφές: Η με μας ή εναντίον μας! Ο κ. Ερντογάν έχει χρόνο έως τον Ιούνιο να το ξανασκεφθεί, αν και όπως λέγεται θα υπάρξουν πολλές επαφές αξιωματούχων έως τότε.