του Σπύρου Σουρμελίδη

Η Ουκρανία αυτή τη φορά μπορεί να μετατραπεί στην τέλεια παγίδα για να φτάσουμε σ ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο τι δεν έγινε το 2014, μπορεί να γίνει το 2021, γιατί πολύ απλά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν, δηλώνει ότι θα φτάσει στα άκρα με τον “δολοφόνο” και συγχρόνως “δειλό” Πούτιν. Η Ουκρανία παραμένει μια αφορμή (με πολύ μεγάλο κόστος δυστυχώς για τους Ουκρανούς) αφού η αιτία είναι άλλη. Είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του Τ. Μπάϊντεν να οδηγήσει τα πράγματα σε μια νέα ψυχροπολεμική εποχή, σ ένα νέο διπολισμό. Από τη μια μεριά ο κόσμος της δημοκρατίας και από την άλλη τα αυταρχικά καθεστώτα, Ρωσία, Κίνα και πολλοί άλλοι, είναι η θεώρηση Μπάϊντεν. Η συνεχώς δοκιμαζόμενη, διχασμένη Ουκρανία, είναι το τέλειο άλλοθι.

Η παγίδα του Θουκιδίδη

Μην πέσετε στην “παγίδα” του Θουκυδίδη, προτρέπει τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής Γρέϊαν Αλισον, θυμίζοντας σε όλους τι ακριβώς έγραψε και μας δίδαξε, ο Θουκιδίδης για την Σπάρτη και την Αθήνα (Πελοποννησιακός Πόλεμος). Ο καθηγητής Αλισον (σύμβουλος του Τζ. Κάρτερ και του αμερικανικού κράτους), επισείει τον κίνδυνο η αμερικανική υπερδύναμη να εμπλακεί σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με την Κίνα και την Ρωσία, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο τους και να περιορίσει την ισχύ τους. Είναι ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να περιορίσουμε την Ρωσία και την Κίνα, λέει ο Αλισον όπως και πάρα πολλοί άλλοι στις ΗΠΑ. Φαίνεται όμως πως οι φόβοι του γίνονται πραγματικότητα. Και δεν ήταν μόνο ο Ντ. Τράμπ έτοιμος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Κίνα, είναι και ο δημοκρατικός και εμπειρότατος, διπλωματικά και πολιτικά, Τζο Μπάϊντεν. Μόνο που ο Μπάϊντεν ξεκινά από την Ρωσία. Και για να δείξει ότι η Μόσχα είναι ο μεγάλος αντίπαλος που πρέπει να περιοριστεί, αξιοποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία. Και είναι σαν να βλέπει κανείς τον Πελοποννησιακό Πόλεμο με τις αρχικές αντιπαραθέσεις Αθήνας και Σπάρτης να διεξάγονται στην Κόρινθο ή στην Κέρκυρα. Το τέλος όμως είναι γνωστό. Ο στόχος της Σπάρτης να εμποδίσει την άνοδο της Αθήνας, οδήγησε στην καταστροφή όλων. Αυτή είναι η παγίδα.
Με την άποψη του Αλισον πριν από λίγες μέρες τάχθηκε και ο 97χρονος πλέον Χένρι Κίσσιγκερ. Ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο των ΗΠΑ προς την Κίνα. Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν ισορροπία με την Κίνα και την  Ρωσία, λέει ο Κίσσιγκερ,   για να αποφευχθεί ένα εφιαλτικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο.

Το ουκρανικό όνειρο της Ουάσιγκτον

Είναι γνωστό πως ο βασικός αντίπαλος της αμερικανικής υπερδύναμης είναι πλέον η Κίνα. Το αμερικανικό βαθύ κατεστημένο όμως εκτιμά ότι ο εχθρός είναι η Ρωσία. Και ότι χωρίς την δύναμη που λέγεται Ρωσία , κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Ο Τ. Μπάϊντεν επιστρέφει στο παλαιό Δόγμα, ότι πρέπει να περιοριστεί η Ρωσία, για να αποτραπεί η ενδυνάμωση και κάθε άλλης δύναμης, εν προκειμένω της Κίνας. Το αν αυτό είναι σωστό θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Ο περιορισμός της Ρωσίας έχει ξεκινήσει από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα νέα κράτη που προέκυψαν ειδικά στην Ευρώπη είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Λευκορωσία παραμένει πιστή στην Μόσχα , η Ουκρανία όχι.

Είναι σταθερός ο στόχος του ΝΑΤΟ να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους του. Αν αυτό συμβεί ,τα ΝΑΤΟικά - αμερικανικά στρατεύματα, οι αμερικανικοί πύραυλοι θα βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 800 χιλιομέτρων από την Μόσχα. Πιο κοντά βρέθηκαν μόνο ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ. Και οι δυο καταστράφηκαν.

Ο ουκρανικός εμφύλιος

Η προσπάθεια της Δύσης (Αμερικής και Ευρώπης) να αποσπάσουν την Ουκρανία από την αγκαλιά της Ρωσίας, πέτυχε εν μέρει το 2014. Ο τότε φιλορώσος Πρόεδρος Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησαν διαδηλώσεις Ιανουάριος 2014- πορτοκάλι επανάσταση) με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η Ουκρανία, μέσα σε μια εμφύλια διαμάχη. Ο ρωσικής (και ορθόδοξης) καταγωγής πληθυσμός στράφηκε στην Μόσχα. Μέσα στο χάος που ακολούθησε ο Πούτιν δεν περίμενε, την 1η Μαρτίου έστειλε στρατό στην Κριμαία την οποία και ενσωμάτωσε στην Ρωσία. (Η Κριμαία άλλωστε ήταν πάντα ρωσικό έδαφος, αλλά το 1954 στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης δόθηκε διοικητικά στην Ουκρανία). Συγχρόνως όμως και άλλες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, υποστηριζόμενες από την Μόσχα. Με την Ουκρανία να δηλώνει ότι θέλει να πάρει πίσω τα εδάφη της από τον Ρώσο εισβολέα.

Και είναι αυτή η αφορμή για να στηρίζουν όλοι , Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες το Κίεβο, παίρνοντας μάλιστα και μέτρα κατά της Μόσχας. Μετά το 2014 η συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αλλά και σε μεγάλο βαθμό με την ΕΕ, έχει διακοπεί.

Ο Μπάϊντεν, η παγίδα και η ...Μέρκελ

Ο Μπάϊντεν δηλώνει έτοιμος να συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις έμπρακτα , στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια. Το ίδιο δηλώνει και το ΝΑΤΟ δια του γνωστού ΓΓ, Γένς Στόλτεμπεργκ. Και επειδή είναι κάπως δύσκολο να σταλούν αμερικανικά ή ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ετοιμάζονται οι ...μισθοφόροι. Με πρώτους του μισθοφόρους της SADAT , του τουρκικού μισθοφορικού στρατού. Ηδη τζιχαντιστές της SADAT ετοιμάζονται από την Συρία να αναχωρήσουν για Ουκρανία. Όπως ετοιμάζονται και άλλοι μισθοφορικοί στρατοί να πάνε στην Ουκρανία.

Μόνο που το ουκρανικό πρόβλημα δεν στάθηκε ικανό για να διακοπούν οι ουσιαστικές πρωτίστως οικονομικές σχέσεις της Μόσχας με το Βερολίνο. Η ενεργειακή συνεργασία εξελίσσεται κανονικά. Ένας δεύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου ο NordStream2, πολύ σύντομα θα ακουμπήσει στις γερμανικές ακτές, για να μεταφέρει όπως και ο NordStream 1, φυσικό αέριο από τις ρωσικές ακτές στην Βαλτική. Η συνολική ποσότητα των δυο αγωγών, θα ακυρώσει πλέον κάθε ανάγκη να έρχεται φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω...Ουκρανίας και Πολωνίας. Οι εκβιασμοί της Βαρσοβίας και του Κιέβου σε βάρος της Μόσχας τελειώνουν. Γι αυτό και η Ουάσιγκτον απειλεί την ...Γερμανία , αν ολοκληρώσει τον δεύτερο αγωγό, ζητώντας να διακόψει την συνεργασία με την Μόσχα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση με την Μόσχα, τα νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, είναι μια ...παγίδα για τους Γερμανούς και την Ευρώπη. Γιατί πρέπει να διακόψουν την δική τους ανάπτυξη (ενεργειακά δίκτυα, εμπορικές συνεργασίες, επενδύσεις σε Ρωσία κα) για να ακολουθήσουν τον νέο διπολισμό που θέλουν οι ΗΠΑ.

Ρωσικά τανκς στην σκακιέρα

Ολ αυτά ο Βλαδίμηρος Πούτιν τα γνωρίζει και τα έχει μελετήσει. Ξέρει ότι έρχεται μια ακόμα δύσκολη παρτίδα. Και η πρώτη κίνηση είναι επιθετική. Βγάζει τα τανκς στον δρόμο προς την Ουκρανία, για να φωτογραφίσουν όλοι. Να τα δουν και να αρχίσουν να φωνάζουν ότι έρχεται ο κακός ρωσικός στρατός. Κανονικά έχουν μελετήσει τις επόμενες κινήσεις και οι Αμερικανοί.  Ο Βλαδίμηρος προειδοποιεί και  τον Ερντογάν να μην ανακατευτεί στην Ουκρανία (προφανώς σε μια προσπάθεια να ισορροπεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας) δείχνοντας ότι το Ουκρανικό είναι casus belli  για την Μόσχα. Τώρα τι θα κάνουν στο Βερολίνο; Αυτό μάλλον είναι ένα δύσκολο θέμα...

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία