Ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, οδηγεί στην απώλεια των δικαιωμάτων του δημοσίου πάνω στην τράπεζα, δηλαδή στην τελική απώλεια των χρημάτων των φορολογουμένων, αλλά και των μικρών και μεσαίων μετόχων, ακόμα και των παλαιών μετόχων. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις διαφωνίες του απευθείας στο ΔΣ του ΤΧΣ, χωρίς να πάρει απαντήσεις. Ήρθε όμως ο επίσης πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, να θυμίσει πως ξεκίνησε η απώλεια των δικαιωμάτων του δημοσίου. Αποφεύγοντας όμως να πει -έστω και τώρα- πως το θέμα αυτό ήταν μάλλον ο σοβαρότερος λόγος της πτώσης της κυβέρνησης του τον Νοέμβριου του 2011.
Το θέμα των τραπεζών ήταν και είναι κυρίαρχο στην υπόθεση χρεοκοπία της Ελλάδας και Μνημόνια. Μπορεί στην Ελλάδα αρχικώς να χρεοκόπησε το κράτος, και όχι οι τράπεζες (όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Κύπρο), αλλά στην συνέχεια η χρεοκοπία, συμπαρέσυρε τα πάντα. Ήταν όμως οι Τράπεζες που… αντιστάθηκαν περισσότερο απ όλους τους θεσμούς και τους οργανισμούς, αξιοποιώντας την καλή σχέση με το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό. Και είναι οι Τράπεζες που στοίχισαν στους Έλληνες φορολογούμενες 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή λοιπόν προσπάθεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, θυμίζει όλη αυτή την πικρή πορεία, που οδήγησε όχι μόνο στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου στις 4 Νοεμβρίου 2011, αλλά και σε ένα Δεύτερο Μνημόνιο, το πραγματικά αχρείαστο.
Το πρωί της Δευτέρας (5.3.21) ελεγε σε ανακοίνωση του ο Γ. Παπανδρέου για την «Τράπεζα Πειραιώς»:
« Από το 2011 είχα επισημάνει ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη από χρήματα φορολογουμένων στο τραπεζικό τομέα θα πρέπει να γίνει με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Νομοθετήσαμε την επιλογή για κοινές μετοχή αντί προνομιούχες, θεωρώντας απαραίτητο δηλαδή να έχει το δημόσιο λόγο στην διοίκηση της τράπεζας. Αργότερα, από την επόμενη κυβέρνηση, αντιστράφηκε αυτή η απόφαση υπέρ των προνομιούχων μετοχών.
Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε, από τα όσα ακολούθησαν, λανθασμένη και τα αποτελέσματα της γνωστά. Μετα την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έγιναν δύο ακόμα ανακεφαλαιοποιήσεις (2014, 2015) με πολύ δυσμενείς για το δημόσιο όρους που οδήγησαν σε εξαΰλωση των μετοχών του δημοσίου αλλά και σε απεμπόληση οποιουδήποτε ελέγχου στην διοίκηση των τραπεζών. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γίνεται με όρους που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες. Αποδέχεται την απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση με δυσμενείς για τους νυν μετόχους όρους, σε μια αρνητική χρονική συγκυρία και χωρίς διασφάλιση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση οφείλει σεβόμενη τις θυσίες των φορολογουμένων να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον.
Να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του δημοσίου».
Δεν θύμισε όμως τι ακολούθησε την απόφαση του για Κοινές Μετοχές; Δηλαδή η πτώση της κυβέρνησης του. Δεν εξηγεί αν και κατά πόσο σχετίζεται η πτώση της κυβέρνησης του (που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο) με την υπόθεση αυτή. Και γιατί ο ίδιος αποφάσισε να πάει σε Δημοψήφισμα το οποίο μανιωδώς απέρριψαν οι Μέρκελ -Σαρκοζύ, αλλά και το δικό του κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλούσε σε κανονισμένο από μέρες, ραντεβού με το ΔΣ του ΤΧΣ, για να εκφράσει την διαφωνία του με τα όσα συμβαίνουν. Έθεσε πολλά ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας στο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την περίπτωση της Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα για την προσπάθεια που γίνεται Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα χάσει τα πλειοψηφικά δικαιώματα του, αλλά φαίνεται πως απαντήσεις δεν πήρε.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως έχει επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά συγχρόνως έχει και πολλές ενστάσεις για τα όσα συμβαίνουν με την Πειραιώς. Δήλωσε αιφνιδιασμένος για την εξέλιξη , με δεδομένο ότι ήταν εξασφαλισμένη η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Γιατί λοιπόν να γίνει προσπάθεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τόσους κινδύνους; Πρώτο θέμα είναι ο κίνδυνος να χάσουν το ελληνικό δημόσιο και οι μικροί και μεσαίοι μέτοχοι τα δικαιώματα τους (αξίες) που έχουν επενδεδυμένα στην «Πειραιώς». Ο κ. Τσίπρας έθεσε στη διοίκηση του ΤΧΣ το ζήτημα που εγείρουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται, όπως είπε, «γιατί δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους». Για να καταλήξει ότι πρόκειται για κάτι πρωτοφανές απαγορεύεται στο Δημόσιο να βγάλει κέρδη στο μέλλον για λογαριασμό του Έλληνα φορολογούμενου».
Μάλλον και Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να μιλήσει αναλυτικότερα για το θέμα των Τραπεζών και ειδικά για την "Τράπεζα Πειραιώς" μεσα στα Μνημόνια.