Πολύ καλή ακούγεται η πρωτοβουλία των 24 ηγετών (μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθυπουργού) που ζητούν συνεργασία όλων των κρατών η οποία θα διασφαλίζει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις για πανδημίες. Μόνο που δεν έχουν κάνει τίποτα για την πατέντα ή για την έγκριση όλων των εμβολίων. Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ, οι ηγέτες ζητούν μια νέα εποχή αλληλεγγύης ενόψει «της μεγαλύτερης πρόκλησης για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940» και ζητούν μια νέα διεθνή συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που συνομολογήθηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τη συνεργασία των κρατών για το κοινό καλό. Ακούγεται όμως σαν μια ακόμα Έκθεση Ιδεών.
«Οι στόχοι ήταν σαφείς: να ενώσουν τις χώρες, να απομακρύνουν τον πειρασμό του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσουν τις από κοινού τις προκλήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας: δηλαδή, ειρήνη, ευημερία, υγεία και ασφάλεια». Που καλά. Μόνο που ως τώρα έχει επικρατήσει ο εμβολιακός εθνικισμός και κυρίως το κέρδος των εταιριών. Χθες η Αυστρία απειλούσε ότι θα μπλοκάρει την εξασφάλιση χιλιάδων εμβολίων αν δεν πάρει μια γερή παρτίδα. Και απειλεί οτι θα προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο οπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
Ας ξεκινήσουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι από την αγορά της πατέντας και ας εγκρίνουν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο. Ας κάνουν τα πρώτα γερά βήματα για να εξασφαλιστεί η γρήγορη παραγωγή και εξασφάλιση εμβολίων , αδιαφορώντας για τις ...γεωπολιτικές ηγεμονίες. Ας βάλουν στην άκρη το κέρδος των εταιριών (τους) προτάσσοντας το όφελος των πολιτών τους
Υπογράφουν λοιπόν αυτή την ώρα Έκθεση Ιδεών για την αλληλεγγύη και την πανανθρώπινη συνεργασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Νοτίου Αφρικής, των Τρινιντάντ και Τομπέιγκο, της Τυνησίας, της Σενεγάλης, της Ινδονησίας, των Νήσων Φίτζι, του ΠΟΥ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθύνουν προειδοποιητικό μήνυμα κατά του απομονωτισμού, περιγράφοντας την πανδημία ως «ισχυρή και οδυνηρή υπενθύμιση ότι ουδείς είναι ασφαλής μέχρις ότου όλοι είναι ασφαλής».
Να δούμε τι θα κάνουν για αυτό.