Θυμάστε τον πρέσβη της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι που τον Νοέμβριο του 2019 απέλασε ο Νίκος Δένδιας απο την Αθήνα, ως αντίδραση στο τουρκολιβυκό σύμφωνο για καθορισμό ΑΟΖ; Ε λοιπόν ο διπλωμάτης κ. Μένφι είναι ο προεδρεύων της τετραμελούς μεταβατικής εξουσίας στην Λιβύη , η οποία ανέλαβε και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο. Σ αυτή την μεταβατική εξουσία , πρωθυπουργός είναι ο Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντεϊπαχ, φίλος και εκλεκτός του Ερντογάν. Γιατί μπορεί ο αλ Σάρατζ να αποσύρθηκε, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει αν έχει ανθρώπους και ρόλο στην Λιβύη.
Στην τετραμερή επιτροπή που ηγείται της μεταβατικής εξουσίας, εκτός από τους Μένφι και Ντειπέχ μετέχουν και δυο αντιπρόεδροι. Όλοι είναι αποδεκτοί και από τα δυο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα. Το ένα εδρεύει στην Βεγγάζη υπό τον στρατηγό Χαφτάρ και το άλλο στην Τρίπολη. Στην Βεγγάζη ασκούν επιρροή οι Ρώσοι και οι Αιγύπτιοι, δευτερευόντως οι Γάλλοι, ενώ στην Τρίπολη οι Τούρκοι και οι Ιταλοί. Οι Αμερικανοί καταβάλλουν προσπάθεια να επιτρέψουν στα τεκταινόμενα στην Λιβύη. Η μεταβατική εξουσία λοιπόν είναι προϊόν συμβιβασμού ώστε να διεξαχθούν εκλογές. Ο πρώην Πρόεδρος Σάρατζ αποσύρθηκε πλέον, ενώ δικοί του άνθρωποι όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπασάγκα απέτυχαν να εκλεγούν.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η μετάβαση θα είναι επιτυχής, ότι της συμφωνία θα τηρηθεί και ότι οι εκλογές θα είναι τίμιες. Άλλωστε κανείς δεν παρέδωσε τα όπλα, ενώ κανείς δεν ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στην ενεργειακή περιουσία της Λιβύης. Εκτός αυτού οι μισθοφορικοί στρατοί παραμένουν στην Λιβύη