Άνω κάτω είναι φοιητές και πανεπιστημιακοί καθώς ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ προμηνύονται σοβαρές αντιδράσεις.
Σε πρώτη φάση, η αντιπολίτευση , κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθετα αρνητική στάση, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα ως προς την σύσταση Σώματος Προστασίας , το οποίο θα είναι υπό της εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου φοίτησης των φοιτητών, και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια.
Πολλοί πανεπιστημιακοί έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, αλλά ή κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τις αγνοήσει . Αυτό όμως που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να γίνονται μαθήματα δια ζώσης. Ο προφανής λόγος είναι η πανδημία, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η ΝΔ φοβάται σφοδρές αντιδράσεις φοιτητών και αυτός ο φόβος είναι ο πραγματικός λόγος που θα κρατήσει κλειστά τα ΑΕΙ για μήνες ακόμη. Είναι όμως μια λάθος προσέγγιση γιατί αν υπάρξει έξαρση του φοιτητικού κινήματος , δεν μπορέσει η κυβέρνηση να το ελέγξει, γι αυτό και η τακτική της είναι λανθασμένη . Και κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και ίσως οι εντάσεις και οι αντιδράσεις να συμπέσουν με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για εκλογές , ίσως την άνοιξη. Αλλά, είτε γίνουν , είτε όχι εκλογές, δεν είναι ένα εύκολο θέμα που μπορεί να το προσπεράσει εύκολα η ΝΔ και ο πρωθυπουργός , που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς στη νέα γενιά. Και να σημειωθεί επίσης, ότι η νεολαία δεν νοιώθει οργή για τα ΑΕΙ ή τα λοκντάουν. Αλλά και για την ανεργία που την μαστίζει, τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται, την φτώχεια, τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση θα βρεθεί στο στόχαστρο. Και οι θέσεις της, όπως και οι ιδεοληψίες τους, θα κριθούν όπως τους αξίζει…