Η αμηχανία και ο φόβος μπροστά στο εσωκομματικό “θηρίο” που μπορεί να αντιδράσει, χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας,, ο Μπουσάρ Οσμάνι , με τον οποίο υπέγραψαν και τρία Μνημόνια Συνεργασίας.
Η κυβέρνηση δεν ξέρει ακόμα και σήμερα πως να δικαιολογήσει την ασυνέπεια της, την υποκρισία της στο μακεδονικό. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία κενού σταθερότητας στην περιοχή”, είπε ο κ. Δένδιας, όμως η φράση του ακούστηκε περισσότερο σαν απολογία για την συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Βόρεια Μακεδονία, παρά σαν την αναγκαία και λογική στάση της χώρας μας.
Σε αντίθεση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο κ. Οσμάνι τόνισε οτι πρόθεση των δύο χωρών είναι να "υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας". "Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης".
Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν τρία Μνημόνια κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις επενδύσεις μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia. Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διοργανωθεί στην Ελλάδα το Δεύτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, κάτι το οποίο "θα είναι προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ευρώπης εν γένει" όπως είπε ο κ. Δένδιας.
Η προσπάθεια του κ. Δένδια να καμουφλάρει την πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύψει την ασυνέπεια της κυβέρνησης η οποία δεν τολμά να φέρει στη Βουλή, το μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας, το μνημόνιο συνεργασίας για την υποστήριξη προσαρμογής της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας που έδινε στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας την επιτήρηση και προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτό εξαιτίας των αντιδράσεων του Α. Σαμαρά και άλλων βουλευτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν οτιδήποτε έχει τον “ορο Βόρεια Μακεδονία”.
“Η σημασία του Σχεδίου Δράσης με την υπογραφή Τσίπρα- Ζάεφ δεν έγκειται απλά στις οικονομικές ευκαιρίες ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελούσε το «κλειδί» της ανάκτησης της ηγετικής θέσης της χώρας στη Βαλκανική” όπως έγραψε στο Omegapress ο Γ. Μπράχος.
Η επίσκεψη Οσμάνι είναι μια προσπάθεια να προχωρήσουν στοιχειωδώς οι διακρατικές σχέσεις αλλά και οι συμφωνίες των δυο χωρών, παρά τις αντιδράσεις. Ειδικά δε σε μια περίοδο που η Βουλγαρία προσπαθεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει. Και την ώρα που τα Σκόπια έχουν θέης κατα του τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή.
Ήταν όμως εμφανής η προσπάθεια του κ. Δένδια να φανεί σκληρός , υπερασπιζόμενος την ιστορία μας (Μέγας Αλέξανδος, Μακεδονία κα). Γι αυτό και δεν έλειπαν (στον δημόσια δήλωση) οι ...παραινέσεις για την αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως και ότι πρέπει να εξαφανιστούν στην Βόρεια Μακεδονία εμβλήματα με τον “Ηλιο της Βεργίνας”. Ερώτημα: Οι Έλληνες ...περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες θα ευθυγραμμιστούν με την Συμφωνία;