Με την ψυχή στο στόμα περιμένει ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να αναλάβει την διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ναρκοθετήσει το δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Νάρκες που μπορεί να σκάσουν ακόμα και μετά την ανάληψη της εξουσίας. Νάρκες που δεν αφορούν μόνο τον Μπάϊντεν αλλά συνολικά το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και την αμερικανική κοινωνία. Κρίσιμο ζήτημα η εκλογή 2 Γερουσιαστών στην Τζώρτζια που θα κρίνει τον συσχετισμό στην Γερουσία, αλλά και η δυνατότητα του Τραμπ να κηρύξει ακόμα και πόλεμο (κατά του Ιράν) έως και την τελευταία ώρα. Ο Μπάϊντεν πάντως έχει επιλέξει τους υπουργούς του.
Ο Τραμπ ο οποίος συνεχίζει να διεκδικεί την ηγεσία με το επιχείρημα ότι ...κέρδισε τις εκλογές. Γι αυτό και προσφεύγει στα Δικαστήρια. Αν και οι 49 από τις 50, προσφυγές στα δικαστήρια διαφόρων Πολιτειών για την ακύρωση αποτελεσμάτων, έχουν απορριφθεί, ο Τραμπ επιμένει. Οι δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας να ανατραπούν δικαστικές αποφάσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ο Τράμπ αμφισβητεί τα αποτελέσματα σε 4-5 Πολιτείες κυρίως στο Ουισκόνσιν, την Τζώρτζια και την Πενσυλβάνια.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος ανησυχίας στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες προεδρικές αποφάσεις του Τραμπ. Μπορεί να διατάξει επίθεση σε ξένη χώρα, δηλαδή στο Ιράν αφήνοντας πίσω του χάος την τελευταία στιγμή, πρώτα στην Μέση Ανατολή, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί ο Μπάϊντεν. Είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι τρέμουν.
Για τον Μπάϊντεν κρίσιμο ζήτημα είναι οι εκλογές για δυο θέσεις Γερουσιαστών στην Πολιτεία της Τζώρτζια στις 5 Ιανουαρίου. Αν κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι τότε θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στην 100μελή Γερουσία (52-48). Οπότε το έργο του Προέδρου Μπάϊντεν θα είναι δύσκολο για να περάσει τις νομοθετικές αλλαγές που θέλει. Ακόμα και η έγκριση των υπουργών που θα θέλει θα είναι προβληματική. Αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, τότε ο Μπάϊντεν θα ελέγχει και την Γερουσία, αφού στην ισοπαλία (50-50) μετράει η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Με όλα τα παραπάνω η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι μάλλον το ευκολότερο έργο για τον Τζο Μπάϊντεν. Έχει κάνει ήδη τις βασικές επιλογές του. Ο Μπάϊντεν έχει καταλήξει στους προσανατολισμούς του και στους στόχους του και στα εσωτερικά και στα εξωτερικά ζητήματα. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί και να τους υλοποιήσει εύκολα). Έχει καταλήξει και στους βασικούς συνεργάτες του.
Υπουργός Οικονομικών η Τζάνετ Γέλεν (πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας- FED).
Σύμβουλος Ασφαλείας, ο Τζεϊκ Σάλιβαν
Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας, η Εϊβρίλ Χέινς
Υπουργός στον Πρόεδρο για θέματα στρατηγικούς σχεδιασμού και εσωτερικής πολιτικής η Σούζαν Ράις
Υπουργός Εξωτερικών ο Αντονι Μπλίνκεν
Υπουργός Άμυνας ο στρατηγός ε.α. Λιούντ Οστιν
Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας η Κάθλιν Χίκς (πρωτη γυναίκα σ αυτό το πόστο) και υφυπουργός ο Κόλιν Καλ.
Υπουργός Ασφάλειας (δημόσια τάξη) ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας
Υπουργός Ενέργειας η Τζένιφερ Γκράνχοϊμ
Υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων (μειονότητες κα) η Ντάντ Χάαλαντ . Είναι η πρώτη φορά που απόγονος των Ινδιάνων (και μάλιστα γυναίκα) αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο.
Υπουργός Παιδείας ο Μίγκελ Καρντόνα
Υπουργός Γεωργίας ο Τομ Βίλσακ
Υπουργός Υγείας-Πρόνοιας ο ισπανόφωνος γενικός εισαγγελέας της Καλλιφόρνιας Χαβιέ Μπεσέρα
Υπουργός Μεταφορών ο Πητ Μπούτιτζιτζ
Υπουργός Υποδομών και στέγασης η Μάρσια Φαντζ
Υπουργός Βετεράνων , ο Ντένις Μακντονα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα, Τζον Κέρι αναλαμβάνει ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή
Η Λίντ Τόμας Γρίνφιλντ θα είναι η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ