του Σωτήρη Σιδέρη
Το 2020 ήταν έτος εθνικών υποχωρήσεων. Το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα και όχι η οποιαδήποτε κομματική άποψη. Το επιβεβαιώνει το Ουρούτς Ρέις έξω από το Καστελλόριζο.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Η ανεπάρκεια να ανατρέψει την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Η καθήλωση στα βαλκάνια και στην Κύπρο, η ενίσχυση των εθνικών εξαρτήσεων. Κάποτε οι υπουργοί Εξωτερικών για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους έκαναν δηλώσεις υπέρ της ενίσχυσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Σήμερα πανηγυρίζουν για τις ταπεινώσεις και τις υποχωρήσεις. Σημεία των καιρών θα πει κάποιος… Αλλά ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να βολοδέρνει μεταξύ κρίσης και χρεοκοπίας , δεν λείπουν, ούτε έλειψαν ποτέ και οι μικρομεγαλισμοί. Όπως η δήλωση του Νίκου Δένδια ότι «μεγαλώσαμε την Ελλάδα». Απώλεια προσανατολισμού, μειονεξία ή κάτι άλλο συμβαίνει. Σίγουρα δεν είναι φυσιολογική δήλωση να θεωρεί κάποιος ότι μεγαλώνει η χώρα του επειδή κάνει την αυτονόητη επέκταση των χωρικών υδάτων….
«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες δράσεις κι επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, να «μεγαλώσουμε» την πατρίδα μας», αναφέρει ο Δένδιας στη δήλωσή του και προσθέτει: «αντιμετωπίσαμε με επιτυχία εξωτερικές απειλές κι αμφισβητήσεις. Ενεργοποιήσαμε παλιές αλλά και νέες συμμαχίες. Αναδείξαμε το Διεθνές Δίκαιο ως μοναδικό τρόπο ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών στην ευρύτερη περιοχή μας. Συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που συντελούνται, για να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Δένδιας και αναρωτιέται κανείς αν ζει στην Ελλάδα ή αλλού. .
Αφού αναφέρεται σε επαφές , στην μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τη μελλοντική συμφωνία με Αλβανία –που είναι στον αέρα έως ότου οι δύο χώρες συνομιλήσουν και επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζει: «Νομίζω ότι όλοι μαζί, μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Κάτι που προσπάθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι, ειλικρινά, 40 χρόνια, τέσσερις 10ετίες, έγινε τώρα. Και νομίζω ότι το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματά του και να το αφήνεις αυτό παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, είναι κάτι το εξαιρετικό. Μπορεί κανείς να δει την πιο μικρή εικόνα, τι δικαιώματα έχουμε, τι εξασφαλίσαμε, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας μεγάλωσε. Ο χώρος μας μεγάλωσε». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια φράση από ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θέση της χώρας στην τεράστια αναδιάταξη της ευρύτερης Μέσης Ανατολικής και τον ρόλο της χώρας στα νέα δεδομένα.
Πέραν του ότι η δήλωση αυτή μοιάζει με τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι προφανές ότι ο Δένδιας όπως και πολλοί ακόμη σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν να μην έχουν συναίσθηση του τι διακυβεύεται, εν μέσω κρίσης μάλιστα . Η Ελλάδα ταπεινώθηκε αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία εξαιτίας και της χρεοκοπίας και των πολυετών αδυναμιών συγκρότησης εθνικού σχεδίου με ευθύνη και του Δένδια και του κόμματός του. Η κυβέρνηση και ο Δένδιας σύρθηκαν πίσω από την συμφωνία των Πρεσπών την οποία για μικροκομματικούς λόγους δεν προχωρούν και δεν φέρνουν τις διμερείς συμφωνίες στη βουλή.
Ο Νίκος Δένδιας και η κυβέρνησή του έχουν αποτύχει παταγωδώς να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία εντός της ΕΕ ώστε να πιεστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό της. Ο ΥΠΕΞ απέτυχε παταγωδώς να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο βαλκανικής πολιτικής και για μια ακόμη φορά είναι ουρά της Γερμανίας. Ούτε τις σχέσεις με την Ρωσία αποκατέστησε γιατί δεν τον αφήνουν οι ΗΠΑ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επικοινωνεί ταπεινωτικά με τον Αμερικανό πρέσβη στην Λιβύη παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, εργασία υπηρεσιακών παραγόντων και όχι υπουργού για να ενημερωθεί . Δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για την Συρία, την Λιβύη, το κουρδικό πρόβλημα . Ούτε έχει να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, μια πρόταση για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ , ούτε καν διατύπωσε μια γνώμη . Και δεν έκανε το παραμικρό να αναπτύξει μια νέα στρατηγική συνεργασία με την Κίνα , πέραν των εισαγωγών –εξαγωγών γιατί απλά δεν τον αφήνουν οι ΗΠΑ και ο ίδιος είναι λίγος για να απογαλακτιστεί από την μέγγενη της εξάρτησης .
Ο κ. Δένδιας αφήνει το 2020΄ ίσως και το υπουργείο του, με την Ελλάδα πιο εξαρτημένη, με περισσότερα προβλήματα από όσα παρέλαβε, με πιο αδύναμη εξωτερική πολιτική, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα.
Όταν μια χώρα μεγαλώνει, το λέει ο λαός, η ιστορία, οι μελετητές, οι αναλυτές , οι διπλωμάτες, είναι μια ορατή, χειροπιαστή εξέλιξη .
Όταν μια χώρα μεγαλώνει στις δηλώσεις, τότε ή η χώρα μικραίνει, ή μικρός είναι αυτός που κάνει τη δήλωση γιατί του αρέσει να φαίνεται γίγαντας όπως στα παραμύθια δηλαδή….