Λίγο πριν ολοκληρωθεί η γερμανική προεδρία στην ΕΕ και αναλάβει η Πορτογαλία εως τον Ιούνιο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, χωρίς ενδοιασμούς δηλώνει ότι η Γερμανία , άρα η ΕΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να προχωρήσει σε εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, γιατί είναι ...μέλος του ΝΑΤΟ και γιατί είναι μια χρήσιμη χώρα. Ο κ. Μάας αδειάζει λοιπόν την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες-μέλη της ΕΕ. Η θέση του Βερολίνου συνάδει με την διακηρυγμένη θέση του ΝΑΤΟ, ενώ και η Ουάσιγκτον δεν θέλει να πάρουν οι ευρωπαίοι μέτρα κατά της Τουρκίας. Ειναι επόμενο λοιπόν ο Τσαβούσογλου να ειρωνεύεται με άνεση τον Ν. Δένδια, προτρέποντας τον να μην υπολογίζει σε ...άλλους.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία του συνέντευξη για το 2020, αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στρατηγικά δεν το βλέπω σωστό. Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολο να γίνει...Είδαμε ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία αγόρασε εύκολα πυραύλους από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει από τις ΗΠΑ» Ο κ. Μάας δικαιολογεί λοιπόν την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς S-400 λέγοντας ότι «Επειδή η Τουρκία αν και εταίρος του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να αγοράσει πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους βρήκε πολύ εύκολα από τη Ρωσία». Ο Γερμανός υπουργός, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. κατά της Άγκυρας, στις γεωτρήσεις και τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας συστηματικά χαρακτηρισμούς όπως «παράνομες» γεωτρήσεις, ή «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Κλείνοντας, ο υπουργός λέει ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για μία διπλωματική λύση του προβλήματος. Η αλήθεια είναι ότι με τον Χάικο Μάας είναι και η Ρώμη και η Μαδρίτη, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη, αλλά και η Μάλτα.
Την ίδια ώρα διάφοροι Αμερικανοί που έχουν διατελέσει αξιωματούχοι είτε επι Ρεπουμπλικάνων είτε επι Δημοκρατικών, εκφράζουν τις απόψεις τους για το «τουρκικό πρόβλημα». Κοινός τόπος να μην φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να προσδεθεί στην Ρωσία. Όμως η διαχείριση που προτείνουν είναι γεμάτη αντιφάσεις. Από τη μια να τιμωρηθεί η Τουρκία για τους S-400, από την άλλη όμως να γίνουν παραχωρήσεις προς την Αγκυρα στην Συρία, και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειναι λογικό λοιπόν ο Μ. Τσαβούσογλου να ειρωνέυεται την Αθήνα λέγοντας να μην προστρέχει στους "φίλους" , στους αλλους ελπίζοντας σε βοήθεια. Ο μόνο δρόμος -λέει ο Τσαβούσογλου αλλά και ο Ι. Καλίν, ο στενότερος σύμβουλος του Ερντογάν- είναι η διαβούλευση Ελλάδας-Τουρκίας εφ όλης της ύλης. Πόσο αλήθεια μπορεί να περιμένει την Ουάσιγκτον και το βερολίνο η Αθήνα και η Λευκωσία;