Ο Κορονοιός καλπάζει και αλλάζει, την ίδια ώρα όμως συνεχίζεται η μάχη για την ...τιμή (κόστος) και τις ποσότητες του εμβολίου. Η ΕΕ οδηγείται σε απαγόρευση πτήσεων από και προς την Μεγάλη Βρετανία, λόγω της παρουσίας ενός νέου στελέχους του ιού. Δεν αποκλείεται να πάμε και σε νέα καθολική απαγόρευση πτήσεων για τις ημέρες των εορτών. Κάτι που δείχνει ότι η αντιμετώπιση του ιού γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και πολυπλοκότερη. Χρειάζεται δε ακόμα περισσότερο χρόνο. Και αυτό περιλαμβάνει και το εμβόλιο, το οποίο είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε. Φαίνεται λοιπόν ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να αντέξουν, άρα να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Χρειάζεται δε, να εγκαταλειφθούν οι ουτοπίες σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Ακόμα και ο Τραμπ ενέκρινε λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, να πέσουν ακόμα 900 δις δολάρια στην αμερικανική αγορά.
Το νέο στέλεχος του ιού (που εμφανίστηκε στην Βρετανία) καθώς και οι ποσότητες και το κόστος των εμβολίων έχουν προκαλέσει μια ενδοευρωπαική αντιπαράθεση, με το Βερολίνο να κατηγορεί την...Κομισιόν, ότι δεν αγόρασε τις απαραίτητες ποσότητες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε όλες τις χώρες, πρωτίστως δε η πολυπληθής Γερμανία. Το περιοδικό Spiegel επικρίνει την ΕΕ, επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 σε αντίθεση με Βρετανία και ΗΠΑ. Και αυτό σε συνδυασμό με την αποτυχία πρόληψης και αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος στη Γερμανία.
Το περιοδικό Spiegel υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. (Και αυτό μας θυμίζει τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης που έτσι κι αλλιώς αντιγράφει σε όλα την Γερμανία). Και συνεχίζει: “Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό λοκντάουν”.
Η επίσης έγκυρη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρετεια στον “Γερμανό ασθενή”.
Ο οποίος πέτυχε στην πρώτη φάση να διαχειριστεί τον ιό αλλά απέτυχε στην δεύτερη. (Και αυτό θυμίζει τον κ. Μητσοτάκη που προφανώς προσπάθησε να μιμηθεί το γερμανικό μοντέλο μαι απέτυχε στην δεύτερη φάση). Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η αποτυχία οφείλεται “Σε ένα ανέμελο καλοκαίρι δεν προβλέφθηκαν μέτρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν στηρίχτηκαν οίκοι ευγηρίας, άργησαν να δοθούν χρήματα από το κράτος για νέα συστήματα εξαερισμού στα σχολεία. Η εφαρμογή προειδοποίησης για κορονοϊό δεν ήταν η σούπερ ανακάλυψη που υποσχέθηκε η καγκελάριος”. Η κριτική του γερμανικού Τύπου επεκτείνεται και στο θέμα της έγκαιρης προμήθειας των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίου. Στην Κομισιόν διαφωνούν με την γερμανική προσέγγιση, μένει όμως να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί με τις ποσότητες και τις τιμές των εμβολίων.
Η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Eva De Bleeker δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια. Και ακολούθησε πανικός. Η ίδια αναγκάστηκε να αποσύρει τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να είναι δημόσια.
Συμφωνα με αυτά που δημοσιοποίησε η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:
· BioNTech/Pfizer: 12 ευρω
· Moderna: 18 δολάρια
·Oxford/AstraZeneca: 1.78 ευρω
·Johnson & Johnson: 8.50 δολάρια
·Sanofi/GSK: 7.56 ευρω
·CureVac: 10 ευρω
Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ντε Μπλέκερ είπε ότι η δημοσίευση της κατανομής των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας της».
Αυτή η συζήτηση είναι μία ακόμα ένδειξη για το ακριβώς γίνεται στα “παρασκήνια”. ΟΙ διαφορές κόστους είναι πολύ μεγάλες, από 1,78 ευρώ έως και 12 ευρώ ή 18 δολάρια.
Το άμεσο όμως πρόβλημα είναι τώρα η επάρκεια των ποσοτήτων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.